بیمارستان برای بسیاری از ما هنوز محیطی دوستنداشتنی است و هنوز بسیاری از هموطنان عزیز ما دوست دارند تا مراقبت از بیمار کرونایی خود را در منزل انجام دهند.
گرچه شدیداً تأکید میکنیم که در انتخاب نحوه مراقبت از بیمار با پزشک و مراجع درمانی مشورت کنید، خبر خوب ما به شما این است که در موارد بسیاری امکان انجام مراقبتها در منزل وجود دارد؛ بهویژه در موارد با علائم خفیف و درگیریهای پایین بیمار.
در این مقاله میخواهیم هر آنچه لازم است برای مراقبت از بیمار کرونا در منزل بدانید را برایتان تشریح کنیم. پس با حوصله و تا آخر مطلب با ما همراه باشید تا بتوانید هر چه سریعتر و آسانتر دوران پرستاری از بیمار عزیز خود را سپری کنید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
کدامیک از بیماران کرونایی میتوانند در منزل تحت درمان قرار گیرند؟
اولین نکتهای که در پاسخ به این پرسش باید گفت، لزوم هماهنگی با پزشک و مراکز درمانی است که فرد به آنجا مراجعه کرده است. به طور معمول نخستین موردی که پس از انجام تستهای لازم و تأیید کرونای بیمار به فرد گفته میشود نیاز یا عدم نیاز به بستری در بیمارستان است.
در صورتی که تیم درمانی اصرار به بستری بیمار در بیمارستان و دیگر مراکز درمانی دارد بهتر است به توصیههای پزشکی آنها با دقت توجه کنید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود یا بیمار عزیزتان اتخاذ کنید.
در اینجا برخی از مهمترین شرایطی که خانه را به بهترین مکان مراقبت از بیمار تبدیل میکند برای شما معرفی کردهایم:
- بیماری سبک (وجود علائم خفیف بیماری)
خوشبختانه ویروس کرونا در اکثریت میزبانان خود علائمی ایجاد نمیکند. در واقع بسیاری از مبتلایان حتی از ابتلای خود به این ویروس آگاه نمیشوند و بدن آنها بدون اینکه با مشکل خاصی مواجه شود، عملیات ساخت پادتن و کنترل بیماری را به پایان میرساند.
در برخی از موارد نیز گرچه فرد دچار علائم بیماری میشود اما این علائم بهگونهای خفیف هستند که نیاز چندانی به بستری شدن وی در بیمارستان نیست و میتواند دوره درمان را در منزل سپری کند.
علائم خفیف را میتوان شامل تب درجه پایین، سرفه کردن بدون تنگی نفس، ضعف، بیقراری، گلودرد و مانند آنها در نظر گرفت.
- پایان یافتن ایام بستری و نیاز به ادامه مراقبت در منزل
بخش دیگری از بیماران تحت مراقبت در منزل، کسانی هستند که با توجه به وخامت بیماری خود مدتی در بیمارستان و دیگر مراکز درمانی بستری بودهاند و به لطف الهی با توجه به بهبود نسبی حالشان، دیگر نیازی به ادامه درمان کووید-19 در بیمارستان ندارند و تنها لازم است که در منزل تحت مراقبت قرار گیرند. این افراد هم میتوانند ادامه دوره درمان کرونای خود را در منزل بگذرانند.
- محدودیت تخت بیمارستانی
متأسفانه گاهی علیرغم نیاز بیمار کرونا به بستری شدن در مراکز درمانی، این امر امکانپذیر نیست. البته تاکنون این شرایط بسیار نادر بوده، اما محدودیت تختهای بیمارستانی و شیوع یکباره ویروس کرونا ممکن است به طور موقت شرایط خاصی را به وجود آورد که فرد مجبور باشد دوره درمان خود را در منزل طی کند و در منزل تحت مراقبت قرار گیرد. در این صورت حتماً به توصیههایی که در این مقاله ارائه شده است توجه کنید تا هر چه سریعتر وضعیت بیمار بهبود یابد.
- عدم تمایل بیمار به بستری شدن
گاهی با وجودی که بستری شدن در مراکز درمانی کمک بیشتری به بیمار میکند، وی از این کار سر باز میزند. در این موارد هم لازم است دستورالعملهای لازم برای مراقبت از بیمار در منزل شدیداً مورد توجه قرار گیرد.
حال که با وضعیتهای احتمالی درمان بیمار در منزل آشنا شدید به سراغ بحث اصلی خود یعنی نحوه مراقبت از بیمار در منزل میرویم.
کسب اطلاعات کافی در مورد مراقبتهای بهداشتی
ویروس کرونا ویروسی بسیار مسری است و به سادگی از بیمار به دیگر اعضای خانواده قابل انتقال است. از این رو هم بیمار و هم دیگر افراد ساکن در منزل میبایست اطلاعات لازم و کافی در مورد نحوه مراعات نکات بهداشتی و نحوه مراقبت بهداشتی از بیمار کرونایی داشته باشند. خبر خوب این که در همین مطلب تلاش کردهایم هر چه که مورد نیاز شما است ارائه نماییم. پس همین مقاله را تا انتها و البته با دقت بخوانید!
حفظ ارتباط با سیستم بهداشتی
حتی در صورت پرستاری و مراقبت از بیمار در منزل میبایست ارتباط شما با سیستم بهداشتی برقرار باشد. این ارتباط مشخص در جهت ارزیابی از وضعیت بیمار تا بهبود نهایی او الزامی است.
کارهای مهمی که بیمار مبتلا به کرونا باید انجام دهد
- حفظ فاصله با افراد دیگر: این کار تقریباً مهمترین کاری است که باید بهعنوان یک بیمار کووید-19 انجام دهید. ویروس کرونا ویروس سنگینی است و نمیتواند مسافت زیادی را در هوای ثابت طی کند. از این رو حفظ فاصله یک و نیم متری با دیگران میتواند از ابتلای آنها به بیماری جلوگیری کند.
- سکونت در اتاقی مجزا: در صورتی که امکان اختصاص یک اتاق به شما وجود دارد تا حد امکان در همان اتاق سکونت داشته باشید. بهتر است اتاقی را انتخاب کنید که تهویه مناسب داشته باشد (مثلاً بتوان با باز گذاشتن پنجره هوای اتاق را عوض کرد). سعی کنید بدون دلیل از اتاق خارج نشوید و اگر اتاق به سرویس بهداشتی و حمام مجهز است که به طور کلی از اتاق خارج نشوید. به یاد داشته باشید که ویروس کرونا بسیار مسری است و مهمترین کاری که میتوانید برای دیگر اعضای خانواده انجام دهید دوری کردن از آنها است.
اگر امکان سکونت در یک اتاق را ندارید هم سعی کنید فضای مورد استفاده خود را محدود کنید. مثلاً یک فرش از خانه و یا یک مبل یا کاناپه را به خود اختصاص دهید یا مثلاً سعی کنید از تخت خود فاصله زیادی نگیرید. این کار باعث میشود دیگران هم بتوانند حریم شما را رعایت کنند و بدانند که مثلاً فلان قسمت منزل تنها توسط بیمار استفاده خواهد شد.
- زدن ماسک: در هر نوع ارتباطی با دیگران حتماً از ماسک استفاده کنید. زدن ماسک توسط شما تأثیر بسیار زیادی در عدم انتقال بیماری به دیگران دارد.
اگر اتاق اختصاصی ندارید و در محل مشترکی با دیگر اعضای خانواده هستید، تقریباً همیشه باید ماسک بزنید.
اگر امکان استفاده دائمی از ماسک را ندارید، میبایست فاصله بیشتری از اطرافیان بگیرید و در زمان عطسه و سرفه هم حتماً از دستمال کاغذی استفاده کنید.
اگر اتاق اختصاصی خود را دارید، نیازی نیست که در تنهایی خود از ماسک استفاده کنید. میتوانید زدن ماسک را تنها چند دقیقه قبل از مراجعه عضوی از خانواده که پرستاری شما را به عهده گرفته است شروع کنید و بعد از رفتن او ماسک خود را بردارید. اگر لازم است که برای استفاده از سرویسهای بهداشتی از اتاق خود خارج شوید حتماً از ماسک استفاده کنید.
- جداسازی وسایل: وسایل خود را بهویژه وسایل شخصی نظیر حوله، خمیر دندان، ظروف و … از دیگر افراد منزل جدا کنید و در محلی مجزا قرار دهید.
کارهای مهمی که افراد دیگر در زمان مراقبت از بیمار کرونایی در منزل باید انجام دهند
- محدود کردن افراد پرستار: تعداد افرادی که از بیمار مراقبت میکنند را محدود کنید. بهترین حالت این است که تنها یک نفر از بیمار مراقبت کند. در این صورت بهتر است فرد پرستار فاصله خود را با دیگر اعضای خانواده حفظ کند. هر چه تعداد افرادی که با بیمار در تماس هستند کمتر باشد امکان رعایت دستورات بهداشتی بیشتر است.
نکته بسیار مهم در انتخاب مراقب این است که فردی که پرستاری بیمار را بر عهده میگیرد، سالم بوده و بیماری زمینهای نداشته باشد.
- حفظ حریم بیمار: بهجز فردی که مراقبت از بیمار را بر عهده دارد، بقیه افراد به هیچ وجه به حریم بیمار وارد نشوند. در صورتی که بیمار در اتاقی جداگانه قرار دارد به هیچ عنوان وارد اتاق او نشوید (حتی برای سلام و احوالپرسی).
در صورتی که امکان اختصاص اتاق جداگانه به بیمار وجود نداشته، دستکم فاصله یک و نیم متری را از او حفظ کنید.
همه ما دوست داریم که به بیماران خود که از عزیزترین اعضای خانواده ما هستند محبت کنیم و ممکن است از دور ماندن از او احساس عذاب وجدان کنیم، اما واقعیت این است که بزرگترین لطف ما به بیمار این است که خود مبتلا نشویم تا بتوانیم هم در زمان بیماری او و هم پس از بهبود بیماری، خدمات کاملی را به او ارائه کنیم.
- استفاده از ماسک: فرد یا افرادی که وظیفه پرستاری و مراقبت از بیمار و برقراری ارتباط با او را بر عهده میگیرند، حتماً در زمان برخورد از ماسک استفاده کنند. ماسک باید بهگونهای باشد که بینی و دهان فرد را به طور کامل بپوشاند.
- ملاقات ممنوع: به هیچ وجه برنامهای برای ملاقات از بیمار خود تدارک نبینید. مهمترین راه برای مقابله با ویروس کرونا قطع زنجیره انتقال است و حفظ فاصله لازم از بیمار، یک کار اساسی در این زمینه است. نه خود خانواده و نه دوستان، همسایهها، فامیل و … نباید به دنبال ملاقات و سر زدن به بیمار باشند. به جای این کار میتوانید از تماس تلفنی، صوتی و یا تصویری برای احوالپرسی و روحیه دادن به بیمار استفاده کنید.
- جداسازی وسایل: سعی کنید وسایل مورد استفاده خود را از وسایل بیمار جدا کنید. از استفاده مشترک از ظروف (علیرغم شستشوی دقیق بعد از مصرف) پرهیز کنید. این موضوع در مورد وسایل شخصی مانند حوله و خمیردندان بسیار ضروریتر است.
- شستشوی مداوم دستها: بعد از هر بار تماس با فرد بیمار، مراجعه به اتاق او یا لمس کردن وسایل او حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویید. همچنین قبل از تهیه غذا و قبل از غذا خوردن دستهای خود را به مدت 20 ثانیه بشویید. در صورت استفاده از دستشویی مشترک با فرد بیمار، ضمن ضدعفونی کردن پیاپی (ضمن توجه به حساسیت افراد به مواد ضدعفونیکننده و شوینده)، بعد از دستشویی دستها را با دقت فراوان با آب و صابون مایع بشویید.
خشک کردن دستها با دستمال کاغذی و بعد از هر بار شستشو توصیه میشود.
- پرهیز از تماس مستقیم با ترشحات بدن بیمار: در هر برخورد نزدیک با بیمار باید مراقب بود که از تماس مستقیم با ترشحات بدن او بخصوص ترشحات دهان و تنفسی و مدفوع یا ادرار شدیداً خودداری شود. حتماً از دستکشهای یکبار مصرف استفاده کنید (زدن ماسک هم که هیچ وقت فراموش نشود) و پس از انجام امور مربوطه آنها را با احتیاط کامل در سطلهای زباله درب دار بیندازید.
نکات مهم بهداشت مکان در زمان مراقبت از بیمار کرونا در منزل
- ضدعفونی کردن روزانه: بخشهایی را که بیمار همیشه با آنها در تماس است روزانه پاک و ضدعفونی کنید. از جمله این سطوح میتوان به میز کنار تخت بیمار کرونایی، دور تخت، مبلمان اتاق بیمار کووید-19 ، دستگیرههای در و کلیدهای برق اشاره کرد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مطلب نحوه ضدعفونی کردن سطوح در وبسایت کرو مارکت مراجعه کنید.
- ضدعفونی کردن سرویسهای بهداشتی (حمام و توالت): در صورت استفاده از دستشویی و حمام مشترک با بیمار، آنها را دستکم یکبار در روز پاک و ضدعفونی کنید.
- شستشوی ملحفه و لباس بیمار: پس از جمع کردن ملحفهها و دیگر پارچهها از تکان دادن آنها بپرهیزید. ملحفههای زیر و روی بیمار کرونا، لباسهای او و همچنین حوله دست و صورت و حوله حمام او با آب و صابون و در حرارت 60 تا 90 درجه سانتیگراد شستشو داده شود.
- استفاده از پیشبند پلاستیکی: در زمان نظافت و ضدعفونی کردن سطوح و نیز شستشوی لباسها و متعلقات بیمار، ضمن حفظ فاصله از بخشهای آلوده و به دست کردن دستکشهای یکبار مصرف، حتماً از پیشبندهای پلاستیکی استفاده کنید.
- نگهداری از زبالههای آلوده: دستکشها، ماسکها و دیگر زبالههای آلوده به ویروس میبایست در یک سطل زباله در اتاق بیمار کرونا نگهداری شود و سپس با احتیاط و دقت فراوان بهعنوان زباله عفونی از خانه بیرون برده شود.
رژیم غذایی بیمار مبتلا به کرونا در زمان مراقبت در منزل
بیماران کووید-19 نیز همانند دیگر مبتلایان به دیگر بیماریها میبایست وعده غذایی خاص خود را داشته باشند.
توصیه مراجع پزشکی به بیماران کرونا استفاده فراوان از مایعات، میوهها و سبزیجات است. مصرف زیاد مرکبات تازه هم میتواند به فرآیند بهبود این بیماران کمک کند.
از دیگر مواردی که توصیه شده در برنامه غذایی بیماران کرونا قرار گیرد میتوان به شیر، لبنیات و تخممرغ اشاره کرد.
برای مصرف گوشت توسط بیمار، لازم است آن را به خوبی بپزید. توجه داشته باشید که بیمار کرونا بهتر است از گوشت کباب شده پرهیز نماید.
موارد مهم در جابجایی بیمار در زمان مراقبت از بیمار کرونا در خانه
در صورتی که بیمار مبتلا به کووید-19 بدحال است، برای انتقال او حتماً از آمبولانس یا خودروی شخصی استفاده کنید. در صورت استفاده از خودروی شخصی بیمار در صندلی عقب باشد و پنجرهها باز بماند. راننده حتماً از ماسک استفاده کند و در صورتی که برای بیمار مقدور است حتماً ماسک بزند. بیمار را در حالتی قرار دهید که بیشترین فاصله را از راننده داشته باشد. در صورتی که بیمار نیازی به همراه ندارد، هیچکس جز راننده سوار خودرو نشود و از وسایل دیگر برای رفتن به مقصد استفاده کنند. بعد از انتقال بیمار حتماً خودرو را با مواد شوینده پاک کنید و ضدعفونی نمایید.
مدتزمان مراقبت از بیماران کرونایی در منزل
سؤالی که برای بسیاری از خانوادههای عزیز پیش میآید این است که تا چه زمانی باید از بیمار مبتلا به کرونا در منزل مراقبت کنیم. پاسخ به این سؤال البته به شرایط بیمار بستگی دارد. اما در صورتی که بیمار به مشکل جدی برنخورد و نیازی به مراجعه به بیمارستان نباشد میبایست حدود 14 روز بعد از قطع تب و تنگی نفس خود را در قرنطینه نگه دارد؛ چرا که حدوداً تا چهارده روز بعد از رفع این علائم همچنان احتمال انتقال بیماری وجود دارد.
پاسخ به سؤالات شما در زمینه نحوه مراقبت از بیمار کرونا در منزل
مطلبی که مطالعه کردید بر اساس «دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی برای مراقبت از بیماران کرونایی در خانه» تدوین شده است. این سازمان که با نام اختصاری WHO نیز شناخته میشود، دستورالعمل مذکور را برای رفع نیاز در مراقبتهای خانگی بهویژه برای افراد با علائم خفیف و یا رو به بهبودی ارائه کرده است.
در این مطلب تلاش کردیم همه نکات مهمی که در هنگام مراقبت از بیمار کرونا در خانه میبایست مدنظر بیمار و خانواده او قرار گیرد را برایتان به طور مفصل توضیح دهیم. قطعاً ممکن است هر بیمار یا خانوادهای بر حسب شرایط خاص خود با سؤالات دیگری هم روبرو شود.
بخش نظرات این مطلب آماده شنیدن سؤالات شما است. کارشناسان متخصص کرومارکت در اولین فرصت ممکن به سؤالات شما در این زمینه پاسخ خواهند داد.
سلامتی و بهروزی شما آرزوی ما است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.