متأسفانه این روزها عده زیادی از افراد با نتیجه مثبت آزمایش کرونا مواجه میشوند و سؤالی که برایشان پیش میآید این است که حالا چه کنم؟ این عزیزان میخواهند بدانند که نتیجه مثبت تست کرونا چه تأثیری روی کار و زندگی آنها خواهد داشت؟
در مطلبی که پیش رو دارید سیر تا پیاز آنچه که به عنوان یک بیمار کووید-19 باید بدانید را گردآوری کردهایم. پس اگر میخواهید خیالتان راحت باشد که همه نکات مهم را رعایت کردهاید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
اگر بخواهیم خیلی خیلی خلاصه همه نکات مهم را در چند جمله ارائه کنیم باید بگوییم:
خودتان را قرنطینه کنید. به هیچ وجه سر کار نروید. تا میتوانید استراحت کنید و غذاهای مفید بخورید و اگر وضعیت بیماریتان خطرناک شد سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید.
در این مقاله همه این مسائل را باز کردهایم و به سؤالات شما پاسخ دادهایم.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
بیماری کرونا چیست؟
خوب در اولین گام باید بدانیم که این بیماری که به آن مبتلا شدهایم چیست؟
ویروس کرونا یک خانواده مهم در بین ویروسها است که باعث ایجاد بیماری در انسانها و حیوانات میشوند. تاکنون انواع فراوانی از ویروس کرونا شناسایی شده است. دو نوع بسیار مهم که در سالهای قبل شناخته شده بود، ویروسهای سارس و مِرس بود که آنها هم از خانواده کرونا هستند.
بیماری کرونا که این روزها از آن صحبت میکنیم، نتیجه ویروس جدیدی است که برای اولین بار در سال 2019 و در ووهان چین شناسایی شد و از این رو نام COVID-19 را به آن دادهاند (یعنی بیماری کرونا سال 2019).
آیا وضعیت من خطرناک است؟
در گام اول باید بگوییم که خود این سؤال خطرناک است. یعنی اگر استرس زیادی دارید، نخستین کار مهم شما این است که آرام باشید. متأسفانه در ماههای گذشته بسیاری از افراد به جای ضربه خوردن از خود بیماری کرونا از استرس آن آسیب دیدهاند؛ بهگونهای که حتی برخی دچار سکته شده و جان خود را از دست دادهاند. در حالی که دستکم از نظر آماری، ویروس کرونا آنقدرها خطرناک نیست. خوب حالا برویم سراغ پاسخ این سؤال.
در پاسخ به این سؤال باید گفت که از نظر آماری به هیچ وجه وضعیت شما خطرناک نیست.
از نظر آمار فوت هم تنها حدود 5 درصد از بیماران جان خود را از دست میدهند و این یعنی احتمال این امر بسیار بسیار پایین است.
اگر سن شما کمتر از 60 سال است و بیماری زمینهای هم ندارید، خبر خوب این است که این درصد برای شما حتی از این عدد هم بسیار پایینتر است.
پس اگر به طور خلاصه بخواهیم وضعیت شما را ارزیابی کنیم باید گفت وضعیت شما به هیچ وجه خطرناک نیست. پس در گام اول آرامش خود را کاملاً حفظ کنید و در گام بعدی توصیههای مهمی که در این مطلب ارائهشده است را خوانده و تا حد امکان اجرا کنید.
رفتوآمد (جابجایی) بیمار کرونا
قاعدتاً اولین مسئلهای که با آن مواجه میشوید نحوه رفتوآمد خودتان یا جابجا کردن بیمار دلبندتان است. پس اولین بند از توصیهها را اختصاص میدهیم به این موضوع.
- تا حد امکان از رفتوآمد بپرهیزید. همانطور که در بخشهای بعدی خواهیم گفت، مهمترین نکته برای کنترل بیماری، قرنطینه مبتلایان است. پس اگر ضرورتی برای رفتوآمد ندارید، حتماً در خانه بمانید و از جابجا شدن در شهر خودداری کنید.
- به هیچ وجه از وسایل عمومی برای جابجایی استفاده نکنید. استفاده بیماران کووید-19 از وسایل نقلیه عمومی (تاکسی، اتوبوس، مترو) یکی از مهمترین عوامل انتشار این ویروس در جامعه است.
- پیاده بروید: در صورتی که مقصد شما خیلی دور نیست و حال شما مساعد است پیاده بروید. در طی مسیر از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید.
- توصیه میشود بیمار بهصورت تکسرنشین و با خودروی شخصی خود رانندگی کند. این بهترین حالت برای جابجایی افراد مبتلا به کرونا است.
- اگر بیمار امکان رانندگی ندارد، تنها بیمار و راننده و با خودروی شخصی به سمت مقصد حرکت کنند. راننده و بیمار حتماً میبایست ماسک بزنند و بیمار باید بهگونهای قرار بگیرد که بیشترین فاصله را با راننده داشته باشد. شیشههای خودرو تا حد امکان باز باشد و اگر مقدور است به هیچ وجه از کولر خودرو استفاده نشود. بعد از انتقال حتماً خودرو با وسایل شوینده و ضدعفونیکننده تمیز شود.
- اگر ناچار به استفاده از تاکسی دربست یا تاکسی اینترنتی هستید، حتماً از ماسک زدن خود و راننده مطمئن شوید. به هیچ وجه در صندلی جلو ننشینید. بهگونهای بنشینید که بیشترین فاصله را با راننده داشته باشید. از راننده بخواهید که همه شیشههای ماشین را پایین بدهد و دقت داشته باشید که کولر ماشین حتماً خاموش باشد.
قرنطینه شدن بیمار کرونا در منزل
اگر دچار علائم وخیم مانند تنگی نفس، سرفههای مداوم، کاهش هوشیاری و مانند آنها نیستید، مهمترین کاری که باید انجام دهید قرنطینه کردن خود در منزل است. (برای آشنایی با علائم بیماری کرونا کلیک کنید.)
بیماری کرونا در بسیاری موارد حتی نیاز به مصرف دارو ندارد و با استراحت و رژیم غذایی مناسب شما به زندگی عادی باز خواهید گشت. در این گونه موارد مهمترین کار قرنطینه کردن خود و استراحت کامل است. تا میتوانید در خانه بمانید و استراحت کنید.
اگر فرد دیگری بهجز شما در خانه زندگی میکند به نکاتی که در ادامه برایتان فهرست کردهایم توجه کنید.
- اتاق مجزا: در صورتی که برایتان مقدور است، حتماً از اتاق جداگانهای در خانه برای فرد مبتلا به کووید-19 استفاده کنید. هیچ فرد دیگری نباید وارد این اتاق شود، مگر این که بیمار به مراقبت و پرستاری نیاز داشته باشد. اتاق باید تا حد امکان دارای تهویه مناسب (مثلاً پنجره) باشد.
- محدوده جداگانه در خانه: اگر امکان اختصاص یک اتاق مجزا به بیمار کرونا وجود ندارد، حتماً محدوده خاصی را برای او تعیین کنید. مثلاً یک فرش خاص از خانه یا یک گوشه مشخص یا فاصله دو متری از تخت او باید تنها در اختیار او باشد و دیگران وارد این محدوده نشوند. اگر امکان اختصاص محدوده خاص به بیمار نداشته باشید، بیمار کرونا میبایست در تمام ساعات شبانهروز ماسک بزند.
- رفتوآمد کنترلشده در منزل: اگر اتاق مخصوص بیمار دارای سرویس بهداشتی مجزا باشد، بیمار به هیچ وجه نباید از اتاق خارج شود. اگر سرویس بهداشتی جداگانهای برای بیمار کرونا وجود ندارد، بیمار تنها باید مسیر اتاق تا سرویس بهداشتی را طی کند و به دیگر نقاط خانه سرک نکشد.
- حفظ فاصله با دیگران: سعی کنید بیمار کرونایی در فاصله کمتر از 2 متر با دیگران قرار نگیرد.
- استفاده از ماسک: در صورتی که بیمار مبتلا به ویروس کرونا نیاز به رفتوآمد در خانه دارد، حتماً از ماسک استفاده کند.
- حداقل ارتباط: اگر بیمار کووید-19 نیاز به مراقبت دارد، ترجیحاً تنها یک نفر این وظیفه را بر عهده بگیرد. پرستار نباید به بیماری زمینهای مبتلا باشد یا در گروههای پرخطر قرار داشته باشد. اگر بیمار خود میتواند از خود مراقبت کند، به هیچ وجه کسی وارد اتاق یا محدوده اختصاصی او نشود.
- ضدعفونی و شستشو: روزانه یکبار اطراف تخت بیمار کرونا و بخشهایی که با آنها تماس داشته را ضدعفونی کنید. سرویسهای بهداشتی مشترک احتمالی را دستکم روزی یکبار ضدعفونی کنید. ملحفههای زیر و روی بیمار را بدون این که بتکانید تعویض کنید و بشویید. در تمام این کارها حتماً از ماسک و دستکش یکبارمصرف استفاده کنید و بعد از کار آنها را در سطل زباله بیمار دور بیندازید. لباسها و ملحفه بیماران را از لباسهای دیگران جداگانه بشویید.
- ظروف و وسایل اختصاصی: ظروف غذاخوری و وسایلی نظیر حوله، مسواک، خمیردندان و … بیمار کرونا را از دیگر افراد جدا کنید.
- رژیم غذایی: در صورتی که پزشک شما محدودیت غذایی خاصی برایتان در نظر نگرفته است، از مصرف فراوان مایعات و میوهها و سبزیجات تازه غفلت نکنید. اگر دچار مشکلات گوارشی نشدهاید، شیر، لبنیات و تخممرغ هم میتواند در وعده غذایی شما قرار گیرد. گوشت را بپزید و از خوردن کباب خودداری کنید.
- قطع ارتباط کامل با افراد مسن و افراد دارای بیماری زمینهای: از هر گونه ارتباط با افرادی که سن بالایی دارند و یا دچار بیماری قلبی، فشار خون، دیابت و … هستند شدیداً خودداری کنید.
- فوریتهای پزشکی (اورژانس): در صورتی که به یکباره با مشکل جدی مواجه شدید و نیاز به حضور اورژانس در محل شما بود، در هنگام تماس با اورژانس حتماً موضوع ابتلای فرد به بیماری کرونا را مطرح کنید تا در جریان وضعیت شما باشند. در هنگام حضور عوامل اورژانس حتماً از ماسک استفاده کنید.
- پرهیز از مسافرت: به هیچ وجه در زمان بیماری مسافرت نکنید. حتی اگر بیماری شما بسیار خفیف و یا حتی بدون علامت هستید، از مسافرت خودداری کنید.
- آگاهسازی اطرافیان: تمام دوستان و آشنایان و کسانی که در طی روزهای گذشته با آنها برخورد نزدیک داشتهاید را از بیماری خودآگاه کنید. از آنها بخواهید در صورت امکان رفتوآمد و برخوردهای اجتماعی خود را محدود کنند.
- ملاقات ممنوع: گرچه ملاقات و بازدید از بیماران، یکی از رسوم قشنگ فرهنگ ما است اما در مورد بیماران کرونایی هر نوع ملاقات ممنوع است، حتی اگر ملاقاتکنندگان وارد اتاق بیمار هم نشوند. به دوستان و اقوام شدیداً توصیه کنید حتی سمت خانه شما هم نیایند.
- تماس با مراکز درمانی قبل از مراجعه: قبل از مراجعه به مراکز درمانی با آنها تماس بگیرید و مطمئن شوید به بیماران کرونایی خدماترسانی میکنند. همچنین در صورتی که ورودی خاصی را به بیماران کرونایی تخصیص دادهاند، در این مورد هم اطلاعات لازم را به دست آورید تا از مراجعه به ورودیهای مختلف بینیاز باشید.
- استفاده از ماسک: همیشه و هر جا و در هر وضعیتی از ماسک استفاده کنید. توجه داشته باشید که بیماران کرونایی به هیچ وجه نباید از ماسک سوپاپ دار (که گاهی به اشتباه به آنها ماسک فیلتر دار میگویند) استفاده کنند. ماسک باید بدون هیچ روزنهای باشد و دهان و بینی بیمار را کاملاً بپوشاند.
- ارتباط مستمر با مراجع درمانی: در صورتی که تحت خود مراقبتی هستید ارتباط خود را با مسئول پیگیری شما حفظ کنید. در زمانهای مناسب گزارش حال خود را ارائه کنید و دستورالعملهای لازم را دریافت کنید.
- شستوشوی دستها: در طول روز چندین بار دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
زمان مراجعه بیمار کرونایی به بیمارستان
همواره مراقب علائم حیاتی خود باشید. در صورتی که با مشکل جدی مانند تنگی نفس مواجه شدید سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید. تنها بیمارانی نیاز به بستری در بیمارستان دارند که به علت تنگی نفس شدید و وخامت بیماری نیاز به محیطهای کنترلشده دارند و لازم است تا تحت دستگاههای حمایت تنفسی قرار گیرند.
شرایط زیر ازجمله شرایطی است که لازم است حتماً به بیمارستان مراجعه کنید:
- زمانی که سرفه، لرز، گلودرد و … همراه با تنگی نفس شدید دارید.
- اگر در گروههای پرخطر قرار دارید و علائم سرماخوردگی و تب حدود 38 (یا بالاتر) دارید. توجه کنید که داشتن یا نداشتن تب تنها بر اساس دماسنج مشخص میشود و حس خود فرد نمیتواند بیانگر تب داشتن یا نداشتن او باشد.
- گروههای پرخطر: افراد با سن بالای 60 سال، زنان باردار و افراد دارای چاقی مفرط
- بیماری زمینهای شامل این موارد است: بیماری قلبی، فشار خون بالا، دیابت (قند بالا)، بیماریهای تنفسی (آسم یا مصرف طولانیمدت سیگار)، نارسایی مزمن کبد (سیروز) و نارسایی کلیه (افراد تحت دیالیز)
- اگر جز افراد دارای نقص ایمنی هستید و علائم سرماخوردگی دارید (حتی اگر تب یا تنگی نفس ندارید). توجه داشته باشید که افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی ممکن است علیرغم عفونت، تب نداشته باشند.
- افراد گروه نقص ایمنی: مبتلایان به HIV یا ایدز، مبتلایان به بیماریهای خود ایمنی (لوپوس، اماس و …)، افرادی که پیوند عضو داشتهاند، افراد تحت شیمیدرمانی، بدخیمیها و نیز کسانی که تحت درمان با داروی کورتونی (بیش از 12.5 میلیگرم پردنیزولون بیش از دو هفته) هستند.
زمان پایان قرنطینه بیماران کرونا
پاسخ به دیگر سؤالات در خصوص بیماران کرونا
در صورتی که خود یا یکی از عزیزانتان به کووید-19 مبتلا شده است و پاسخ سؤال خود را در این مقاله نیفتید میتوانید سؤالات خود را از طریق بخش نظرات همین مطلب با ما در میان بگذارید. کارشناسان متخصص کرو مارکت در اولین زمان ممکن به سؤالات شما پاسخ خواهند داد.
سلامتی و بهروزی شما آرزوی ماست.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.