دستگاه فشار خون (فشارسنج)

دستگاه فشار خون (فشارسنج)

دستگاه فشار خون | فشارسنج

فشار خون چیست؟

خون انسان وظیفه رساندن غذا و اکسیژن به سلول‌های بدن را بر عهده دارد و با جریان در بخش‌های مختلف بدن به آنها غذا و اکسیژن رسانده و مواد زاید آنها را با خود می‌برد.

گردش خون در بدن با استفاده از تلمبه‌ای به نام قلب صورت می‌پذیرد. در هر تپش قلب، خون به درون رگ‌ها می‌فرستاده می‌شود و مجددا به سمت قلب باز می‌گردد.

فشار خون بالا: فشار خون زمانی که از قلب به سمت رگ‌ها فرستاده می‌شود فشار بالا نام دارد.

فشار پایین خون: زمانی که خون به سمت قلب باز می‌گردد فشار کمتری نسبت به زمان رفت دارد. این فشار را فشار پایین می‌نامند.

چرا باید مراقب فشار خون باشیم؟

فشار خون غیرطبیعی از یک سو می‌تواند نشانه‌ای از وجود اختلال در بدن انسان باشد و از سوی دیگر می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌های مختلف قلبی و عروقی و یا سکته مغزی و نارسایی کبد و کلیه و …شود. با سنجش میزان فشار خون در بازه‌های زمانی مختلف می‌توانید از سلامت خود اطلاع یابید و یا به دنبال درمان مشکل باشید.

اهمیت کنترل فشار خون در حفظ سلامتی افراد باعث شده تا این دستگاه به یک وسیله محبوب خانگی تبدیل شود و بسیاری از افراد به صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه فشار خون خود را اندازه‌گیری می‌کنند.

دستگاه فشار خون چیست؟

دستگاه فشارسنج وسیله‌ای است برای سنجش میزان فشار خون در رگ انسان. این وسیله سال‌هاست که در علم پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. گرچه این دستگاه انواع مختلفی دارد، اما به طور کلی شامل اجزای زیر است:

– کاف: تقریبا همه انواع دستگاه‌های تست فشار خون این بخش را دارند. کاف در واقع یک تیوب است که از هوا پر و خالی می‌شود و با یک پوشش پارچه‌ای پوشانده شده است. این بخش دارای یک قسمت زبر و چسبنده است که برای محکم شدن بر روی بازو به کار می‌رود و کاف به وسیله این قسمت روی بازو می‌ماند و کنده نمی‌شود.

زمانی که کاف به اندازه لازم باد شود باعث بسته شدن رگ می‌شود و با خالی شدن تدریجی باد دوباره جریان خون در رگ به راه می‌افتد.

– تلمبه: بخشی است که وظیفه باد کردن کاف را بر عهده دارد و هوای لازم برای پر کردن کاف را تأمین می‌کند. تقریباً در تمام مدل‌های دیجیتال تلمبه درون خود دستگاه است و بادکردن و خالی‌شدن کاف به صورت خودکار انجام می‌شود.

– نمایشگر فشار: بخش دیگر دستگاه تست فشار خون، بخشی است که میزان فشار فرد را نشان می‌دهد. این نمایشگر در مدل‌های دیجیتال یک صفحه دیجیتالی است، در مدل های جیوه‌ای به صورت دو ستون از جیوه است و در مدل‌های عقربه‌ای یک صفحه گرد است که عقربه درون آن می‌چرخد.

انواع دستگاه فشار خون

قدیمی‌ترین دستگاه فشار خون مدل جیوه‌ای است و به همین دلیل مقیاس اندازه‌گیری فشار خون هم «میلی‌متر جیوه» است. انواع مختلفی از دستگاه‌های تست فشار خون وجود دارد اما به طور کلی می‌توان آنها را بر دو مبنا تقسیم بندی کرد:

انواع تست فشار خون بر مبنای تکنولوژی ساخت

از نظر فناوری ساخت می‌توان دستگاه‌های تست را به سه دسته جیوه‌ای، عقربه‌ای و دیجیتال تقسیم‌بندی کرد. دستگاه‌های جیوه‌ای بسیار دقیق هستند و در بسیاری از مراکز درمانی از آنها استفاده می‌شود. بزرگ‌ترین مشکلات این دستگاه‌ها، سمی بودن جیوه و حجیم بودن دستگاه است. بزرگ‌ترین مزیت دستگاه‌های دیجیتال سادگی استفاده از آنها است و مهم‌ترین برتری دستگاه‌های عقربه‌ای به دو مدل دیگر، ارزان بودن آنها است.

انواع دستگاه برحسب نحوه استفاده

از نظر نحوه استفاده هم دستگاه‌ها به دو دسته بازویی و مچی تقسیم‌بندی می‌شوند.

بیشتر دستگاه‌های تست فشار خون در دسته بازویی قرار می‌گیرند. در این دستگاه بخش پارچه‌ای دستگاه (که باد می‌شود) به دور بازو بسته می‌شود.

در مدل مچی دستگاه به دور مچ بسته می‌شود. مدل‌های مچی فقط به صورت دیجیتال تولید می‌شوند و دقت نسبتا پایینی هم دارند. اما استفاده از آنها بسیار آسان است.

فشارسنج جیوه‌ای

فشارسنج جیوه‌ای دارای بخشی عمودی است که جیوه در آن قرار دارد و ارتفاع جیوه بیانگر میزان فشار خون فرد است. ستون سمت راست فشار بالا و ستون سمت چپ فشار پایین را نشان می‌دهد.

فشار سنج جیوه‌ای دقت بسیار بالایی دارد و از این رو در مراکز درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و اندازه بزرگ آن باعث شده تا استفاده خانگی چندانی نداشته باشد.

فشار سنج عقربه‌ای

تا چند سال پیش فشارسنج عقربه‌ای رایج‌ترین نوع فشارسنج خانگی به شمار می‌آمد. اندازه کوچک و قیمت ارزان این مدل باعث کاربرد خانگی گسترده آن شده بود. البته این نوع فشارسنج در مراکز درمانی و مطب پزشکان هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در این مدل یک گوشی پزشکی زیر کاف (قسمتی که باد می‌شود) قرار می‌گیرد و فشار خون بر اساس زمان شنیده شدن نبض تعیین می‌شود. زمانی که پیچ دستگاه باز می‌شود و باد دستگاه شروع به خالی شدن می‌کند عقربه دستگاه هم شروع به پایین آمدن می‌کند. زمانی که اولین صدای نبض شنیده شد فشار بالای خون ثبت می‌شود و زمانی که صدای نبض قطع می‌شود عدد مقابل عقربه نشاندهنده فشار خون پایین خواهد بود.

گرچه این نحوه استفاده از دستگاه چندان دشوار نیست اما راحتی روزافزون مدل‌های دیجیتال باعث شده تا بسیاری از مشتریان خانگی که توان مالی مناسب دارند به سمت مدل‌های دیجیتال کشیده شوند.

فشارسنج دیجیتال

اگر به دنبال خرید فشارسنج برای استفاده در منزل هستید قطعا پیشنهاد اصلی مدل‌های دیجیتال است.

فشارسنج‌های دیجیتال نوعی از دستگاه‌های اندازه‌گیری فشار خون هستند که فرآیند اندازه‌گیری در آنها به صورت خودکار انجام می‌شود. همان‌طور که اشاره شدرفشارسنج‌های دیجیتال در دو نوع مچی و بازویی عرضه می‌شوند.

استفاده از دستگاه‌های فشارسنج دیجیتال بسیار آسان است و نیاز به هیچ گونه اطلاعات پزشکی ندارد. نمایشگر این فشارسنج‌ها هم معمولا درشت است و خواندن عدد آنها آسان است.

از نظر دقت هم مدل‌های بازویی دقت نسبتا خوبی دارند و در صورتی که از برندهای معتبر انتخاب کرده باشید می‌توانید با خیال آسوده از آنها استفاده کنید. البته برخی معتقدند که مدل‌های مچی دقت کافی ندارند.

فشارسنج دیجیتال مچی

ساده‌ترین روش اندازه‌گیری فشار خون با استفاده فشارسنج مچی دیجیتالی است. برای استفاده از این دستگاه کافی است آن را مثل ساعت روی مچ خود ببندید و دکمه را بزنید. دستگاه بعد از چند ثانیه فشار شما را نشان خواهد داد. کوچک بودن این نوع دستگاه موجب می‌شود تا بتوان به سادگی آن را همراه خود برد.

فشارسنج بازویی

در مدل‌های بازویی بخشی که دور بازو بسته می‌شود (و به آن کاف می‌گویند) از دستگاه اصلی جدا است و این دو بخش با یک بخش لوله‌مانند به یکدیگر وصل هستند.

برای استفاده از این مدل‌ها، باید کاف را دور بازو ببندید و دکمه را روی دستگاه فشار دهید. کاف از هوا پر و سپس خالی می‌شود و در انتها میزان فشار شما بر روی دستگاه نمایش داده خواهد شد.

مزایای فشارسنج دیجیتالی

فشارسنج دیجیتال نسبت به مدلهای عقربه‌ای و جیوه‌ای امتیازات متعددی دارد که در این بخش به آنها اشاره خواهیم کرد.

1- سهولت استفاده: مهم‎ترین مزیت دستگاه‌های دیجیتال سادگی استفاده از آنها است. به‌کاربردن مدل‎های دیجیتال نیاز به هیچ دانشی ندارند و تنها کافی است بتوانید اعداد را از روی دستگاه بخوانید. این در حالی است که برای استفاده از مدل‎های عقربه‌ای و جیوه‌ای لازم است روش کار با آنها را بلد باشید.

تقریباً در تمام مدل‎های دیجیتال پر و خالی شدن باد دستگاه هم اتوماتیک انجام می‌شود و تنها کاری که باید انجام دهید این است که قسمت مربوطه را دور بازو ببندید و دکمه دستگاه را فشار دهید. خود دستگاه باد شده و سپس باد آن خالی می‌شود. در هنگام باد شدن ابتدا سیستم چک می کند که بخش مربوطه به خوبی دور دست بسته شده است یا خیر. اگر مثلاً خیلی شل بسته شده باشد با پیغام خطا به کاربر هشدار می‌دهد. در صورتی که خطایی رخ ندهد سیستم پس از خالی شدن باد میزان فشار بالا و پایین دستگاه را هم نشان می‌دهد.

2- تنوع قیمت: دستگاه‌های دیجیتال بسیار متنوع هستند و از این رو قیمت‌های متفاوتی نیز خواهند داشت. از این رو شما با هر بودجه‌ای می‌توانید دستگاه مورد نظر خود را پیدا کنید. البته میانگین قیمت دستگاه‌های دیجیتال از مدل عقربه‌ای بالاتر است.

3- امکانات جانبی: فشارسنج‌های غیردیجیتالی تنها برای سنجش فشار خون افراد به کار می‌روند و میزان فشار بالا و پایین را نشان می‎دهند، اما مدل‎های دیجیتالی دارای امکانات زیر هم هستند:

الف- نبض یا تعداد تپش قلب: تعداد نبض در هر دقیقه یکی از اطلاعاتی است که در بسیاری از مدل‎های دیجیتال اندازه‌گیری و نمایش داده می‌شود.

ب- حافظه برای ذخیره اطلاعات: این دستگاه‌ها معمولا دارای حافظه هستند و می‌توانند فشار اندازه‌گیری شده دفعات مشخصی را در حافظه خود نگه دارند. بعضی دستگاه‌ها این اعداد را برای دو یا چند نفر مختلف هم ذخیره می‌کنند و اطلاعات فشار هر یک از اعضای خانواده جداگانه ذخیره می‌شود.

ج- هشدار دادن به کاربر: دستگاه‌های عقربه‌ای و جیوه‌ای هشداری نشان نمی‌دهند و حتی اگر فشار را به صورت اشتباه اندازه‌گیری کنید متوجه چیزی نخواهید شد. اما دستگاه‌های دیجیتال در صورتی که خطایی در نحوه بستن فشارسنج حس کنند هشدار می‌دهند. این دستگاه‌ها همچنین قابلیت دادن هشدار برای غیرطبیعی بودن میزان فشار خون یا نبض را هم دارند و به طور مثال، اگر فشار شما از حدی بالاتر باشد نتیجه با رنگ قرمز نشان می‌دهند که نشاندهنده خطرناک بودن آن است.

د- امکانات ارتباطی: بعضی دستگاه‌های دیجیتال گران‎قیمت امکان برقراری ارتباط با دستگاه‌های دیگر از طریق بلوتوث یا وای‌فای را دارند و به طور مثال، می‌توانند اطلاعات بیمار را به پزشک ارسال کنند.

در هنگام خرید فشارسنج دیجیتال به چه مواردی دقت کنیم؟

برای خرید یک دستگاه اندازه‌گیری فشار دیجیتال بهترین کار خرید اینترنتی است، چرا که می‌توانید مشخصات مختلف دستگاه را به طور دقیق بخوانید و بر اساس معیارهای مدنظر خود انتخاب نهایی را انجام دهید.

در ادامه نکاتی که باید در هنگام خرید این دستگاه‌ها مدنظر قرار گیرد را تشریح خواهیم کرد:

قیمت دستگاه فشارسنج

قیمت دستگاه‌های فشار خون بسیار متنوع است و از مدل‌های بسیار ارزان تا گران را در برمی‌گیرد. مدل‌های عقربه‌ای ارزان قیمت‌تر و مدل‌های دیجیتال گرانتر هستند. در بین مدل‌های دیجیتال هم تفاوت قیمتی بسیاری وجود دارد و بسته به امکانات و کیفیت دستگاه قیمت‌های مختلفی دیده می‌شود.

بهتر است ابتدا بودجه خود را مشخص کنید و سپس اقدام به انتخاب دستگاه مورد نظر نمایید.

برند دستگاه

برند فشارسنج دیجیتال بسیار مهم است و باید سعی کنید برند معتبری را انتخاب کنید تا خیال شما از دقت دستگاه راحت باشد. البته حتما از فروشگاه‌های معتبری مثل کرومارکت خرید کنید تا مبادا برندهای فیک را به نام برند اصلی به شما بفروشند.

از جمله برندهای معتبر در عرصه فشارسنج می‌توان به بیورر، امسیگ، زنیت مد، زیکلاس مد و امرن اشاره کرد.

امکانات جانبی

فشارسنج‌های دیجیتال امکانات متنوعی دارند که در بالا به آنها اشاره شد. قبل از خرید تصمیم بگیرید که به کدام یک از این امکانات نیاز دارید.

دستگار فشار خون مچی یا بازویی

یکی دیگر از تصمیمات مهم در انتخاب فشارسنج دیجیتال، انتخاب مچی یا بازویی بودن آن است. معمولا مدلهای بازویی دقیق‌تر هستند اما مدل‌های مچی قیمت پایین‌تری دارند.

منبع تغذیه دستگاه

برخی مدل‌های دیجیتال فشارسنج تنها با باتری کار می‌کنند، اما برخی علاوه بر باتری با برق مستقیم (آداپتور) هم کار می‌کنند. امکان شارژ باتری نیز از جمله امکاناتی است که برخی مدل‌های گرانقیمت دارند.

نمایشگر فشارسنج دیجتال

اگر کسی که قرار است از دستگاه استفاده کند دچار کم‌بینایی است و یا با دیدن اعداد ریز مشکل دارد، سعی کنید صفحه نمایش بزرگتری را انتخاب کنید تا اعداد به صورت واضح و خوانا نمایش داده شوند.

نکات مهم در اندازه‌گیری فشار خون

1- ناحیه مورد اندازه‌گیری بدون پوشش باشد. در صورت استفاده از مدل مچی که مشکلی نیست، اما در مدل بازویی بهتر است فشارسنج را دور خود بازو بپیچید و نه پیراهن. از لباس‌های تنگی که بالا زدن آستین موجب فشار به بازو می‌شود و راه رگ‌ها را مسدود می‌کند پرهیز کنید. بهتر است یک لباس آستین کوتاه به تن داشته باشید تا به راحتی از دستگاه استفاده کنید.

2- از اندازه‌گیری فشار در حالت ایستاده پرهیز کنید. بهتر است فشار خون را در حالت نشسته یا خوابیده اندازه‌گیری کنید. دست را به گونه‌ای نگه دارید که به موازات قلب قرار گیرد. البته اگر مشکل شما مثلا این‌گونه است که تنها در حالت ایستاده سرگیجه دارید بهتر است فشار خود را در حالت ایستاده هم بسنجید.

3- بین دو اندازه‌گیری خود فاصله بیندازید. در صورتی که به اندازه‌گیری خود شک کردید و یا به هر علتی قصد سنجش مجدد را دارید حتما چند دقیقه صبر کنید. اندازه‌گیری پشت سر هم باعث خطا در میزان نمایش‌داده خواهد شد.

4- قبل از اندازه‌گیری آرام بگیرید. از دویدن و دیگر حرکات تندی که باعث افزایش دفعی فشار خون می‌شود بپرهیزید. بهتر است نیم ساعت و یا دست‎کم ده دقیقه قبل از سنجش فشار خون آرام باشید و در گوشه‌ای بنشینید.

5- از مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا و محرک و کشیدن سیگار خودداری کنید. نباید فشار خون را بعد از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل، چای یا قهوه اندازه‌گیری کرد. نیکوتین باعث تغییر دفعی فشار خون می‌شود و عدد نمایش داده‎شده اشتباه خواهد بود.

سوالی دارید؟ در خدمتیم