تب در کودکان بسیار شایع است، اما معمولا در مدت 3 تا 4 روز پایین میآید. تب نشاندهنده یک مشکل در بدن است؛ چه بسا یک تب ساده ممکن است نشانگر عفونتی خطرناک در عضو حساسی از بدن باشد که با بیتوجهی منجر به از کار افتادن آن عضو حیاتی بدن و حتی مرگ او شود. تب در کودکان بین سنین ۶ ماه تا ۵ سال ممکن است باعث ایجاد تشنج شود.
برخی عواملی که ممکن است منجر به تب در کودک شود شامل موارد زیر است:
- پوشیدن زیاد از حد لباس
- عفونت
- دندان درآوردن
- واکسیناسیون
برای جلوگیری از عوارض تب کافی است که بدانید تب کودکان چند درجه است، چطور آن را بهصورت دقیق اندازهگیری کنید و در نهایت بهترین راه های پایین آوردن تب در کودکان چیست.
نحوه اندازهگیری تب در کودکان
گاهی تب با روشهایی نظیر گذاشتن روی دست بر پیشانی فرد تشخیص داده میشود، اما برای اندازهگیری دقیق دمای بدن کودکان و حتی بزرگسالان لازم است ابزار مناسب در اختیار داشته باشید و از یک تب سنج مناسب استفاده کنید.
بهترین نوع تب سنج و بهترین مکان برای قرار دادن تب سنج به سن کودک شما بستگی دارد.
– تولد تا 3 ماهگی: برای اندازه گیری دمای مقعدی از یک تب سنج دیجیتال استفاده کنید. تحقیقات جدید نشان میدهد که تب سنج روی پیشانی نیز ممکن است به صورت دقیقی دمان بدن نوزادان را نشان دهد.
– 3 ماه تا 4 سال: در این محدوده سنی میتوانید از تب سنج دیجیتالی برای اندازهگیری دمای مقعدی یا زیر بغل استفاده کنید یا میتوانید از تب سنج روی پیشانی استفاده کنید. با این حال، برای استفاده از تب سنج دیجیتالی گوش تا 6 ماهگی کودک صبر کنید. اگر از نوع دیگری از تب سنج برای اندازه گیری دمای بدن کودک خردسال استفاده میکنید و در مورد نتایج آن شک دارید، دمای مقعدی را اندازهگیری کنید.
– 4 سال به بالا: اکثر بچه ها از سن 4 سالگی به بعد میتوانند تب سنج دیجیتالی را برای مدت کوتاهی زیر زبان خود نگه دارند تا دمای بدن آنها اندازهگیری شود. همچنین میتوانید از تب سنج دیجیتالی برای اندازهگیری دمای زیر بغل استفاده کنید یا از تب سنج روی پیشانی یا تب سنج دیجیتالی گوش استفاده کنید.
درجه تب در کودکان چند است؟
دمای طبیعی در نوزادان و کودکان حدود 36.4 درجه سانتیگراد است، اما ممکن است از کودکی به کودک دیگر کمی متفاوت باشد. به هر صورت درجه حرارت 4/36 تا 5/37 طبیعی است و دمای بالاتر از 38 درجه سانتیگراد یا بیشتر تب قلمداد میشود و نگرانکننده است.
اگر دمای بدن کودک شما یکی از حالتهای زیر است، به معنای داشتن تب است:
- دمای مقعدی، گوش یا پیشانی برابر یا بالاتر از 38 درجه سانتیگراد است.
- دمای دهانی برابر یا بالاتر از 8/37 درجه سانتیگراد است.
- دمای زیر بغل برابر یا بالاتر از 2/37 درجه سانتیگراد است.
سریع ترین روش های پایین آوردن تب کودک در خانه
از آن جا که کودکان بسیار حساس هستند و تب آنها همیشه نگرانکننده است؛ همیشه تلاش بر این است که در کوتاهترین زمان ممکن و خیلی سریع تب کاهش پیدا کند.
در صورتی که کودک شما تب کرد، دستپاچه نشوید. به طور مداوم (حتی در طول شب) تا زمانی که تب پایین بیاید دمای بدنش را چک کنید. همچنین مادامی که کودک شما تب دارد، از بیرون رفتن غیرضروری خودداری کنید.
درست است که پایین آوردن سریع تب کودک برایتان مهم است؛ اما با صبر و حوصله اقدامات پایین آوردن تب در خانه را انجام دهید و سعی نکنید با زیادهروی (مثلا استفاده از آب با دمای پایین برای پاشویه) سریعتر تب را پایین بیاورید.
داروهای متعددی برای کاهش تب در کودکان وجود دارد، اما اولویت پدرومادرها این است که بدون استفاده از آنها تب را کاهش دهند. در ادامه برخی از روشهایی که در کاهش تب کودکان موثر است معرفی خواهیم کرد.
توجه داشته باشید که تب کودکان مسئله مهمی است و اگر با چنین روشهایی دمای بدن کودکان کاهش پیدا نکرد، باید سریعتر به پزشک مراجعه کرد.
کم کردن لباس کودکان
پوشاندن لباسهای زیاد به کودکان باعث از دست دادن آب بدن و بالا رفتن دمای بدن آنها میشود. در زمان تب بهتر است با احتیاط و به تدریج، لباسهای کودکان را کمتر و کمتر کنیم و از لباسهای نخی و نازک استفاده کنیم. دقت کنید که نباید همه لباسهای کودک را دربیاورید.
در صورتی که لباس کودک در اثر تب و تعریق خیس شد، حتما آنها را تعویض کنید و لباس خشک بپوشانید.
سبک کردن پتو
پتوی ضخیم باعث بیشتر شدن حرارت بدن کودک میشود. سبک کردن پوشش کودک در خواب تأثیر مثبتی در کاهش تب دارد.
کمپرس سرد
قرار دادن پارچه خنک و مرطوب بر روی پیشانی کودک میتواند باعث کاهش دمای بدن شود. تبخیر آب پارچه نیاز به حرارت دارد و این حرارت را از بدن کودک جذب میکند و کودک خنک میشود. البته آب نباید خیلی سرد باشد و بهتر است دمایی نزدیک به دمای طبیعی بدن داشته باشد.
برای این کار مقداری آب درون ظرفی بریزید و یک حوله یا پارچه مناسب را داخل آب فرو کنید. بعد آن را به خوبی فشار دهید تا آب اضافی خارج شود و پارچه مرطوب بماند، اما آب از آن چکه نکند. سپس پارچه یا حوله را روی پیشانی کودکتان قرار دهید. این کار را تا زمان پایین آمدن تب کودک انجام دهید. به یاد داشته باشید که لازم است به طور مداوم بعد از کم شدن رطوبت پارچه، آن را بردارید و دوباره در آب خنک فرو کنید.
کنترل دمای محیط
گاهی با کاهش مناسب دمای محیط هم میتوان تب کودکان را کاهش داد. بودن در یک محیط خیلی گرم اثر خوبی روی تب ندارد. البته این موضوع به معنای کاهش دمای خانه کمتر از حد معمول نیست.
پاشویه
پاشویه کردن در تمام سنین نقش موثری در کاهش تب دارد. در کودکان برای پاشویه باید دستمال نخی را در آب ولرم قرار داده و سپس بر روی پا و شکم کودک بگذارید.
آبرسانی به بدن
نوشیدن مایعات و آب به کمتر شدن تب کمک میکند. برای نوزادان هم شیر مادر و شیر خشک میتواند موثر باشد. در صورتی که کودک شما غذا هم میخورد، در صورتی که تمایل داشته باشد به او غذا بدهید.
مالش پیاز و روغن
یک پیاز را از وسط ببرید و کف پای کودک را با آن بمالید. این کار میتواند درجه حرارت بدن را کاهش دهد. برای ماساژ کف پا میتوانید از روغن زیتون هم استفاده کنید.
پایین آوردن تب کودک با نمک
برخی پزشکان طب سنتی یکی از راه های سریع پایین آوردن تب کودکان را پاشویه یا آب نمک میدانند؛ بدین صورت که پاهای کودک را داخل آب نمکی که دمای آن نزدیک به دمای طبیعی بدن است پاشویه کنید. مراقب باشید که آب زیادی خنک نباشد.
پایین آوردن تب کودک با گلاب
گلاب خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی دارد و باعث کاهش دمای بدن میشود. برای کاهش تب کودک با گلاب میتوانید ترکیبی از آب و گلاب را به دست و پای کودک خود به طور مداوم بمالید.
چه زمانی ضروری است برای درمان تب به پزشک مراجعه کنیم؟
به طور کلی، در موارد زیر با پزشک کودک خود تماس بگیرید:
– کودک شما کمتر از 3 ماه سن دارد و دمای مقعدی 38 درجه سانتیگراد یا بالاتر است.
– کودک شما 3 تا 6 ماهه است و تب 38.9 درجه سانتیگراد یا بالاتر دارد و بیحال یا ناراحت به نظر میرسد.
– کودک شما 6 تا 24 ماهه است و تب 38.9 درجه سانتیگراد یا بالاتر دارد که بیش از یک روز طول کشیده است.
اگر کودک شما علائم دیگری مانند سرماخوردگی، سرفه یا اسهال دارد، ممکن است با توجه به شدت علائم دیگر، زودتر با پزشک کودک خود تماس بگیرید.
تب بر قوی برای کودکان
پاراستامول (استامینوفن)، ایبوپروفن و شیاف ازجمله تب برهای قوی برای کودکان هستند. استامینوفن داروی متداول تب بر است و در صورت نیاز ممکن است در خانه هم استفاده شود. اما برای استفاده از ایبوپروفن و شیاف حتما با پزشک مشورت کنید؛ چرا که دوز مصرف آنها با توجه به قد و وزن و میزان تب متفاوت است.
به خاطر داشته باشید که مصرف داروهایی مانند آسپرین برای کودکان خطرناک است و سایر داروهای تب بر هم برای سنین خاصی مجاز است و بنابراین ضروری است با مشورت پزشک مصرف شوند. همچنین از مصرف همزمان داروهای مختلف مگر در مواردی که پزشک تجویز کرده خودداری کنید.
سلام
مختصر و مفید بود. ممنون
سپاس بسیار مفید بود
سلام مفید واقع شدممنون
خیلی ممنون
سلام ممنون که این متن رو خلاصه و در عین حال جامع نوشتید واقعا مادری که کودکش تو تب داره میسوزه حوصله متن غیر طبقه بندی و با حاشیه و پرچونگی رک نداره .
خدا خیرتان بدهد من برای پایین آوردن تب کودکم استفاده کردم
مختصر و مفید و بدون حاشیه بود
سپاس فراوان