تست کرونا چیست و چگونه انجام میشود؟
این سؤالی است که این روزها زیاد پرسیده میشود و ما میخواهیم در این مطلب همه چیز را درباره آزمایش کرونا بگوییم؛ این که این آزمایش چگونه گرفته میشود و چقدر میتوان روی نتایج آن حساب کرد؛ این که چه کسانی باید تست بدهند و برای تست به کجا باید مراجعه کرد.
تا انتهای مطلب همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
تست کرونا چیست؟
تست کرونا؛ یا همان آزمایش تشخیص بیماری کووید-19 نوعی آزمایش است که بر اساس نتایج آن وجود یا عدم وجود ویروس فعال کرونا 2019 در بدن شما مشخص میشود.
تست کرونا با گرفتن نمونه از بدن فرد مشکوک به بیماری شروع میشود. البته راههای مختلفی برای تشخیص این که فرد به کووید 19 مبتلا شده است یا خیر وجود دارد که گاهی این روشها هم بهعنوان تست کرونا معرفی میشوند.
بهتر است کمی در مورد این روشها صحبت کنیم و بعد برویم سراغ تست کرونای معروف خودمان.
روشهای جایگزین تست کرونا چیست؟
-
بررسی علائم و عوارض بیماری کرونا
در شرایطی که دسترسی زیادی به امکانات آزمایشگاهی نداشته باشیم، میتوانیم با تکیه بر عوارض و علائم بیماری کرونا در خصوص فرد مبتلا تصمیمگیری کنیم. البته همانطور که ذکر خواهد شد تست کرونا هم مانند بسیاری از آزمایشهای دیگر توانایی تشخیص 100 درصدی ندارد و گاهی با وجود این که نتیجه تست کرونا منفی است، اگر بیمار دارای علائمی بسیار مشخص و مشابه بیماری کرونا باشد، همچنان کرونا یکی از گزینههای احتمالی تشخیص پزشکی خواهد بود.
علائم کرونا میتواند در افراد مختلف بسیار متفاوت باشد، اما علائمی که در بیشتر موارد دیده میشود، شامل موارد زیر است:
- تب
- سردرد
- بدندرد
- مشکلات گوارشی
- تنگی نفس
- سرفه خشک مداوم
البته مواردی نظیر قرمزی چشم، گلودرد و حتی دنداندرد هم در این بیماری مشاهده شده است. همچنین عوارض این بیماری گاهی در پوست افراد مشاهده میشود.
-
آزمایش خون
امروزه چیزی به نام تست خون کرونا بهصورت مستقیم وجود ندارد. اما با توجه به این که عامل کرونا در بدن باعث ایجاد عفونت میشود، میتوان با آزمایش خون و بررسی میزان عفونت بدن و عوامل مربوط به عفونت در مورد بالا یا پایین بودن احتمال ابتلا به بیماری کرونا قضاوت کرد. همچنین میتوان میزان پادتن تولیدشده در خون را با روشهای خاص شناسایی و اندازهگیری کرد.
-
سی تی اسکن ریه
این روش که بیشتر در همان ابتدای ورود این ویروس منحوس به کشور مورد استفاده قرار میگرفت، به دنبال این است که بداند آیا کرونا ریههای شما را درگیر کرده است یا خیر. در واقع اگر ریههای شما سالم باشد و نشانهای از بیماری در آن وجود نداشته باشد، به این معنا است که یا اصولاً به کرونا مبتلا نشدهاید و یا این ویروس به ریههای شما حمله نکرده و احتمالاً شرایط سادهتری در ابتلا به این بیماری خواهید داشت.
در واقع بسیاری از کسانی که در مکالمات خود از عباراتی نظیر «خدا رو شکر نتیجه تستم منفی بود»، «الحمدلله نتیجه تست کرونام اوکی بود» و … استفاه میکنند، از همین راههای جایگزین برای خطرناک نبودن بیماری خود استفاده کردهاند.
از این رو توصیه میکنیم که ضمن حفظ فاصله کافی در تمامی مراودات خود، از همه کسانی که علائمی مشابه علائم سرماخوردگی دارند، شدیداً دوری کنید؛ حتی اگر به قول خودشان نتیجه تست کرونایشان منفی بود.
تست کرونا چگونه انجام میشود؟
تست کرونا؛ معمولاً با برداشتن نمونه از حلق شما و قسمتی از حلق است که پشت بینی است شروع میشود. نمونه هم معمولاً ترکیبی از بزاق دهان و مخاط است.
کاری که در آزمایشگاه روی این نمونه انجام میشود این است که وجود یا عدم وجود ویروس کرونا در این نمونه تعیین میشود. همانطور که قبلاً اشاره شد، پادتنهای ساختهشده در بدن نیز با استفاده از نمونه خون میتوانند شناسایی شوند.
-
آزمایش PCR
در این آزمایش ژن ویروس موجود در نمونهها در آزمایشگاه در روشی به نام واکنش زنجیرهای پلیمر تکثیر میشوند و مواد ژنتیکی موجود در نمونه گرفتهشده را با رمز ژنتیکی ویروس کرونای جدید مقایسه میکنند. آزمایش PCR در صورت شناسایی دو ژن خاص SARS-CoV-2 تشخیص کرونا را تأیید خواهد کرد. در صورت تشخیص تنها یکی از ژنها آزمایش بینتیجه خواهد بود.
این نوع آزمایش نشانگر این است که فرد در حال حاضر به COVID-19 مبتلا است یا خیر؟ در واقع این نوع آزمایش نمیتواند تشخیص دهد که فرد قبلاً مبتلا شده یا نه؟
این آزمایشها معمولاً تا یک هفته بعد از ابتلا به ویروس مثبت میشوند.
-
آزمایش پادتن
در این نوع آزمایش به جای بررسی وجود ویروس در بدن، وجود پادتنها در خون تشخیص داده میشود. این نوع آزمایش چندان برای شناسایی مبتلایان جدید به ویروس کرونا مفید نیست؛ چرا که در ابتدای ابتلا پادتنها در حدی نیستند که این آزمایش تشخیص دهد.
پادتنها به طور معمول 7 تا 10 روز بعد از ابتلا به ویروس مقدارشان قابل شناسایی میشوند و انواع مختلفی دارند (IgM و IgG) که میتوانند نشاندهنده مراحل متفاوتی از بیماری باشند.
روشهای نمونهگیری آزمایش کرونا
برای نمونهگیری از متقاضیان این تست روشهای مختلفی وجود دارد. البته این روشها به طور معمول انتخابی نیستند و بیمار نمیتواند تعیین کند که نمونهگیری او به چه روشی انجام شود و این آزمایشگاه است که با توجه به تجهیزات خود شیوه نمونهگیری را تعیین میکند.
روشهای صحیح جمعآوری نمونه برای تشخیص کرونا بهصورت زیر است:
- سوآب
در شیوه Swab، با استفاده از یک سواب مخصوص استریل، از گلو یا بینی فرد نمونهگیری میشود.
- آسپیرات نای:
در این شیوه از برونسکوپ استفاده میشود. برونسکوپ یک لوله نازک است که وارد دهان میشود تا به وسیله آن از ریه نمونهبرداری شود.
- آسپیرات بینی:
در این روش محلولی نمکی به درون بینی تزریق میشود و بعد به آرامی توسط ساکش جمعآوری میگردد.
- نمونهگیری خلط:
در این شیوه از فرد میخواهند تا سرفه عمیقی کند و نمونه خلط او جمعآوری میشود. البته گاهی در این روش هم از سواب استفاده میشود و نمونه مورد نظر توسط سواب از بینی فرد برداشته میشود.
نکته دیگر برای دوستانی که شاید کمی نگران برداشت نمونه باشند باید بگوییم که نمونهگیری این آزمایش بسیار آسان است و به طور معمول هیچ مشکلی برای شما ایجاد نمیکند و شما حتی حالت تهوع هم پیدا نخواهید کرد.
نتیجه تست کرونا چه زمانی اعلام میشود؟
به موازات پیشرفت علم و فناوری در زمینه مقابله با بیماری کرونا، زمان نهایی تست کرونا نیز در حال کمتر و کمتر شدن است (این مقاله هم بهمحض پیشرفتهای جدیدتر بهروز خواهد شد).
در حال حاضر بررسی نمونه فرد مشکوک به بیماری حدود یک روز طول میکشد و پس از حدود 24 ساعت نتیجه تست اعلام خواهد شد. البته تستهای سریعتری هم بر مبنای پادتن وجود دارند که زمان بسیار کمتری میتوانند وجود یا عدم وجود پادتن را نشان دهند.
چه کسانی باید تست کرونا بدهند؟
این موضوع علاوه بر نکات پزشکی به مسائل دیگری نیز مرتبط است. معمولاً هر چه کشورها امکانات بیشتری در زمینه تست کرونا داشته باشند، از افراد بیشتری برای تست دعوت میکنند. در کشور ما نیز ممکن است زمانی برسد که از مردم بخواهند با کوچکترین نشانهها برای آزمایش کرونا مراجعه کنند.
در حال حاضر و با توجه به محدودیتهای موجود در امکانات آزمایشگاهی و بهویژه محدود بودن کیتهای تست کرونا، این آزمایش به کسانی توصیه میشود که علائم مهمی از این بیماری را داشته باشند. علائمی نظیر مشکلات گوارشی، تب بالا، سرفههای خشک متعدد و … ازجمله علائمی هستند که پزشک را قانع میکنند که شما را برای تست کرونا معرفی کند.
البته علائم بیماری تنها چیزی نیست که موجب ضرورت این تست میشود. ارتباط نزدیک با بیماران و افرادی که نتیجه تست آنها مثبت شده است هم دلیل دیگری است تا شما را به سمت تست کرونا هدایت کنند. متأسفانه این بیماری به شدت مسری است و ارتباط کنترلنشده با بیماران به احتمال بسیار زیادی باعث ورود ویروس به بدن شما میشود. بیان این موضوع برای نگران کردن شما نیست، چه بسا شما این ویروس را در بدن خود داشته باشید و حتی کوچکترین علائم بیماری هم در شما بروز نکند. اما اگر با افراد کرونای مثبت تماس داشتهاید بهتر است یا تست کرونا بدهید و یا دوهفتهای خود را در خانه قرنطینه کنید.
آیا برای تست کرونا باید دارای علائم بیماری بود؟
سیاستهای وزارت بهداشت کشورمان به این صورت است که افراد، بدون دلیل تست ندهند. اما تنها دلیل دادن آزمایش، داشتن علائم بیماری نیست.
اگر با افراد بیمار هم در تماس بودهاید، میتوانید از پزشک خود بخواهید تا شما را برای تست کرونا معرفی کنند.
دقت تست کرونا چقدر است؟
با پیشرفت دانش پزشکی در زمینه کووید-19، بر دقت تستها هم افزوده شد. در حال حاضر دقت تست های کرونا بسیار بالا است اما قطعاً هنوز به 100 درصد نرسیده است.
از جمله عواملی که میتواند نتیجه آزمایش شما را با خطا مواجه کند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گذشت زمان کوتاه از ابتلا: اگر از ورود ویروس کرونا به بدن شما زمان زیادی نگذشته باشد، ممکن است نتیجه تست شما همچنان منفی باشد. با گذشت 2 تا 3 روز از ابتلا و تکثیر ویروس در بدن، امکان تشخیص ویروس آسانتر و دقت آزمایش هم بالاتر خواهد بود.
- شدت بیماری: اگر کووید-19 در بدن شما ضعیف باشد و بدن شما درگیری بالایی با ویروس نداشته باشد ممکن است نتیجه تست شما منفی باشد. در این موارد گرچه شما به این ویروس مبتلا شدهاید نتیجه تست شما این موضوع را نشان نمیدهد. البته خبر خوب این است که در این موارد شما معمولاً این بیماری را احساس نخواهید کرد و خبر بد این است که میتوانید همچنان ناقل بیماری باشید.
آیا نتیجه تست مثبت کرونا نگرانکننده است؟
نتیجه تست مثبت کرونا بههیچوجه به معنای خطرناک بودن حال شما نیست.
اگر دارای علائم بیماری هستید، این نتیجه به شما و تیم درمانی کمک میکند تا روند درمانی را به طور صحیح مدیریت کنید و از اشتباه گرفتن بیماری شما با بیماریهای مشابه جلوگیری خواهد شد.
اگر شما علائم بیماری را ندارید چند حالت مختلف ممکن است رخ داده باشد:
نخست این که بدن شما نسبت به این بیماری مقاوم است و از جمله افرادی هستید که بدون علامت یا با کوچکترین علامتها دوره بیماری را سپری میکنید.
حالت دوم این است که شما به تازگی به این بیماری مبتلا شدهاید و هنوز نشانههای بیماری در شما بروز نکرده است. در این صورت و پس از ظهور نشانههای بیماری میبایست به دنبال درمان خود در این مسیر باشید.
تست آنلاین کرونا چیست؟
تست آنلاین کرونا صفحاتی از وبسایتها یا اپلیکیشنهایی هستند که با پرسش سؤالاتی خاص و با توجه به ترکیب پاسخهای شما، احتمال ابتلای شما به ویروس کرونا را محاسبه میکنند و در صورت مشکوک بودن وضعیت، به شما پیشنهاد میکنند تا به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید.
از اولین آزمایشهای آنلاین کرونا سایت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
در این سایت پس از ثبت مشخصات اولیه خود، میبایست به برخی از سؤالات پاسخ گفت. بخشی از سؤالات به وضعیت جسمانی و سوابق پزشکی و درمانی فرد اختصاص دارد. بخش مهمی از سؤالات در ارتباط با علائم احتمالی پاسخگو است و بخش نهایی نیز به احتمال برخورد شما با بیماران کرونایی مرتبط است. پس از پایان سؤالات پیشنهاد سامانه در خصوص مراجعه یا عدم مراجعه شما به مراکز درمانی ارائه میشود.
اگر نتیجه آزمایش کرونای ما مثبت شد چه کنیم؟
نوع برخورد شما با این وضعیت بستگی به شرایط شما دارد؛ اما آنچه مسلم است مهمترین کار قرنطینه کردن خود و قطع ارتباطات اجتماعیتان است.
اگر علامت خاصی ندارید، حتماً در خانه بمانید و بههیچوجه از خانه خارج نشوید. اگر در خانه غیر از شما افراد دیگری هم زندگی میکنند، در درجه اول از این افراد هم فاصله بگیرید. بهتر است اعضای دیگر خانواده شما هم تست بدهند. اگر تست آنها منفی شد پیشنهاد میکنیم در خانه اقوام دیگر ساکن شوند و اگر این امکان فراهم نیست خودتان را در یکی از اتاقهای خانه قرنطینه کنید و بههیچوجه با دیگر افراد خانواده ارتباط نداشته باشید.
اگر علائم بیماری را دارید با پزشک خود مشورت کنید تا بر اساس شدت وخامت حالتان درمان خانگی و یا درمان در مراکز درمانی و بیمارستانها را انتخاب کنید.
نکته بسیار مهم این است که بههیچوجه نترسید و خود را نگران نکنید. درصد مرگ در بین مبتلایان به این بیماری بسیار پایین است و بهویژه برای کسانی که بیماری زمینهای ندارند امید به شکست بیماری و بهبود بسیار بالا است.
پاسخ به سؤالات شما
در صورتی که هنوز هم سؤالی در زمینه تست کرونا در ذهنتان باقی مانده، حتماً از طریق بخش نظرات مطرح فرمایید. کارشناسان متخصص وبسایت کرومارکت پس از مطالعه سؤالات شما و در اولین فرصت ممکن پاسخگوی شما خواهند بود.
سلامت و بهروزی شما آرزوی ماست.
سلام
مطلب خیلی خوب و جامعی نوشتین
من یه سوال داشتم
تست سرولوژی چیه؟ یکی از اقوام ما تست سرولوژی داده میگه کرونا دارم. ولی فکر کنم الکی میگه. هیچ علامتی نداره.
البته عروسی یکی از اقوام ما هفته آینده است. من فکر کنم که به همین خاطر گفته که تست کرونا مثبت داده.
تست سرولوژی ارزونه؟ منم می تونم بدم؟ چقدر دقت داره؟