کرونا در کودکان چه علائمی دارد؟ آیا کودکان هم به کرونا مبتلا میشوند؟ درصد بیماری و مرگ بر اثر کرونا در کودکان به چه صورت است؟
اینها سؤالاتی است که بسیاری از والدین نگران به دنبال آن هستند.
مرگ چند کودک در روزهای اخیر باز هم توجه جامعه را به موضوع کرونا در کودکان جلب کرده است. موضوعی که سؤالات فراوانی را به دنبال دارد.
در این مقاله به همه سؤالات شما درباره کرونا در کودکان پاسخ میدهیم و هر چیزی که لازم است در مورد کرونای کودکان بدانید خدمتتان ارائه خواهیم کرد.
پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
کرونا چیست؟
بیماری کرونا حاصل انتشار ویروس کرونا در بدن است. ویروسهای کرونا خانوادهای از ویروسها هستند که در بدن انسان و حیوان ایجاد بیماری میکنند. بیماری کووید-19 حاصل نوع جدیدی از این خانواده ویروس است که برای اولین بار در سال 2019 در ووهان چین دیده شد.
ویروس کرونا جدید قابلیت سرایت بسیار بالایی دارد و بر خی از افراد عوارض شدیدی ایجاد میکند و گاه باعث مرگ انسان میشود.
آیا کودکان به کرونا مبتلا میشوند؟
پاسخ به این سؤال قطعاً مثبت است. کودکان نیز مانند دیگر افراد به کرونا مبتلا میشوند. حتی آماری که نشان دهد کودکان کمتر از دیگران به این ویروس مبتلا میشوند هنوز ارائه نشده است.
در واقع حدود 40 تا 50 درصد از بزرگسالان همچنین وضعیتی دارند و ابتلای آنها به ویروس کرونا هیچ زحمتی برایشان ایجاد نمیکند. اما در کودکان این آمار بالاتر است و درصد بسیار بالایی از آنها مبتلای بی علامت هستند.
اگر ملاک ما از ابتلای به بیماری، بروز عوارض و یا تست کرونای مثبت باشد، باید گفت که در گروه سنی زیر 18 سال، بیماری در پسران و در سن 15 تا 17 سال شایعتر است. بیشتر کودکانی که در بیمارستان بستری شدهاند (حدود 80 درصد) دارای بیماری زمینهای مثل بیماری قلبی، آسم یا نقص سیستم ایمنی بودهاند؛ اما در مورد کودکان بستریشده آمار کودکان زیر یک سال بیشتر بوده است.
به هر حال این مسئله تنها یک موضوع آماری است. آنچه که باید به آن توجه داشت این است که کودکانی که دچار علائم شدید میشوند، از قبل مشخص نیستند. هر کدام از کودکان ممکن است دچار نشانههای شدید بیماری شوند و از این رو باید از کودکان خود در برابر ابتلا به ویروس حفاظت کرد.
علائم کرونا در کودکان
مانند همه افراد دیگر، علائم کرونا در کودکان هم بسیار متغیر است. یکی از چیزهایی که ممکن است روی میزان درگیری بدن کودک با ویروس کرونا مؤثر باشد، بیماریهای زمینهای است. کودکانی که دارای بیماری زمینهای و مزمن هستند در صورت ابتلا به نوع حاد کووید-19 شرایط خطرناکتری را تجربه میکنند.
فارغ از این مسئله، برخی علائم هستند که در بسیاری از کودکان مبتلای علامتدار دیده میشوند. در ادامه به شرح این علامتها میپردازیم:
علائم بیماری کرونا در بازه زمانی 2 تا 14 روز بعد از ورود ویروس به بدن بروز میکند. علائم کرونا مشابه بقیه ویروسهای تنفسی است و شامل تب، سرفه، تنگی نفس، سردرد، گلودرد، اسهال و از بین رفتن حس چشایی، حس بویایی بثورات پوستی (راش) است.
تب: تب یکی از مهمترین علائم بیماری کرونا است که البته با بسیاری از بیماریهای دیگر عفونی مشابه است. تب بهویژه در کودکان زیر یک سال بسیار مهم است. در صورتی که تب با درمانهای عادی پایین نیاید باید به پزشک مراجعه کرد و پزشک کرونا را هم در فهرست احتمالات پیش رو قرار دهد.
استفراغ: استفراغ از مهمترین علائم بیماری کودکان است.
اسهال: کودکان کرونایی گاه به اسهال مبتلا میشوند و این اسهال از نوع شدید است. اسهال و استفراغ هم به عنوان یک علامت بیماری، با بسیاری از بیماریهای دیگر مشترک است. اما با توجه به اینکه اسهال و استفراغ میتواند از علائم گوارشی کرونا هم باشد، اگر این علامتها با درمانهای عادی برطرف نشد و یا با علائم دیگری نظیر سرفه و یا بروز دانههایی بر روی پوست و یا زردی همراه شد باید کودک را به پزشک نشان داد.
بیمیلی کودک نسبت به غذا: کماشتهایی هم میتواند از نشانههای ابتلای یک کودک یا نوجوان به کرونا باشد.
کاهش ادرار: بیماری کرونا گاهی با کاهش ادرار کودک همراه است و اگر کودک با افراد مبتلا در تماس بوده و یا در اماکن شلوغ حضور داشته است، با دیدن این نوع نشانهها باید مراقب بود.
علائم بیماری کاوازاکی: برخی اوقات بیماری کرونا در کودکان در قالب نشانههای بیماری کاوازاکی بروز میکند. از جمله علائم بیماری کاوازاکی میتوان به بثورات بدنی، قرمز شدن لب و دهان، توت فرهنگی و بزرگ شدن زبان، تب، بدحالی و ورم دست و پا اشاره کرد.
میزان مرگ در اثر کرونا در کودکان و نوجوانان
آمار مرگ کودکان مبتلا به بیماری کرونا بسیار پایین است. در تحقیقی که به تازگی در اروپا انجام شده است میزان مرگ کودکان و نوجوانان مبتلا به کووید-19 بسیار اندک و کمتر از یک درصد کل درگذشتگان این بیماری بوده است.
کودکان و نوجوانانی که به بیماریهای زمینهای مبتلا هستند و به طور مثال بیماری قبلی و عروقی، آسم و یا بیماریهای نقص سیستم ایمنی دارند بیشتر در معرض خطرات کرونا هستند.
از جمله مهمترین دلایل فوت کودکان، تنگی نفس، تشنج ناشی از تب و اختلالات قلبی اعلام شده است.
چرا باید از کودکان در برابر کرونا محافظت کنیم؟
پزشکان و مسئولان بهداشتی تأکید بسیاری دارند که از کودک و نوجوان خود در برابر ابتلا به بیماری کرونا مراقبت کنیم. این توصیههای فراوان به دو دلیل کلی است:
– گرچه درصد مرگ کرونا در کودکان کم است اما صفر نیست. کم و زیاد بودن درصد ابتلای علامتدار و نیز درصد مرگ در کودکان و نوجوانان مهم نیست. مهم این است که خطر در کمین کودکان هم هست.
وقتی خطر ابتلا و مرگ وجود دارد نمیشود تنها بر اساس پایین بودن آمار، بیخیال آن شد. حفاظت از کودکان وظیفه بزرگترها و پدر و مادر کودک است و باید تلاش شود از قرار گرفتن کودک در معرض کرونا و ابتلای او به این بیماری جلوگیری کرد.
– کودکان میتوانند ناقل بی علامت باشند. همانطور که گفته شد هنوز آماری که نشان دهد کودکان کمتر از بزرگسالان به بیماری مبتلا میشوند منتشر نشده است. از این رو میزان ابتلا کودکان به کرونا احتمالاً چیزی در حدود بزرگسالان است و از این رو کودکان هم میتوانند مانند بزرگسالان ناقلان بی علامت کرونا باشند.
در واقع گرچه ممکن است کودکان علامت خاصی نداشته باشند، اما در صورت ابتلا به بیماری میتوانند یک ناقل بی علامت خطرناک برای خانواده باشند. بهویژه که معمولاً سطح ارتباطات فیزیکی کودکان بالاتر است و بسیار علاقه دارند که دیگران آنها را در آغوش بگیرند و نوازش کنند.
از این رو، لازم است شدیداً مراقب ابتلای کودکان به کرونا بود تا زمینه ابتلای دیگر اعضای خانواده فراهم نشود. پدربزرگها و مادربزرگها از جمله خطرناکترین گروهها برای ابتلا به ویروس از طریق کودکان هستند.
چرا کودکان در برابر کرونا مقاوم هستند؟
از همان ابتدای شیوع کرونا در چین، خبر درگیری کمتر کودکان با کرونا منتشر شد. خبری که برای بسیاری از والدین آرامشبخش بود. کودکان کمتر از بالغین علائم بیماری را نشان میدهند و عوارض شدید بیماری و نیاز به بستری در آنها کمتر است. ضمن اینکه میزان بستری آنها در بخش مراقبتهای ویژه هم بسیار کم و حدود نیم تا ۲ درصد است.
اما دلیل علمی این موضوع چیست؟ چرا بیشتر کودکان و نوجوان هیچ علامتی از ابتلا به کرونا بروز نمیدهند؟ خدمت کاربران عزیز کرو مارکت عرض کنیم که پژوهشگران برای پاسخ به این سؤال دلایل زیر را مطرح کردهاند.
- سیستم ایمنی خاص کودکان: سیستم ایمنی بدن در کودکان و نوجوانان به گونهای است که مقاومت خوبی در برابر ویروس کرونا از خود بروز میدهد. از این رو بسیاری از کودکانی که ویروس وارد بدن آنها شده است یا هیچ علامت خاصی از خود بروز نمیدهند یا علائم بسیار خفیفی دارند.
- سلامت عمومی جسم و نداشتن بیماری قبلی: یکی از علتهای مرگومیر اندک این گروه سنی از کرونا، آن است که عموماً و به نسبت بزرگسالان، بیماریهای قبلی ندارند. در خود بزرگسالان هم بسیاری از فوتشدگان دارای بیماریهای زمینهای هستند و افرادی که بدون بیماری زمینهای باشند تنها 12 درصد از کل تلفات کووید-19 را تشکیل میدهند. از این رو با توجه به اینکه کودکان بهطور معمول سابقه بیماری کمتری دارند و کودکان سالم درصد بیشتری از کودکان را به خود اختصاص میدهند آمار مرگ و میر هم در آنها کمتر است.
- دشواری تشخیص کرونا در کودکان: کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان در معرض عفونتهای تنفسی هستند، بنابراین ممکن است بسیاری از موارد ابتلا به کووید-19 شناسایی نشوند.
به عنوان یک دلیل برای این ادعا میتوان به آماری که اخیراً در ایتالیا منتشر شده، اشاره کرد. در این آمار میزان ابتلای کودکان به بیماری کاوازاکی 30 برابر سالهای گذشته شده است که نشاندهنده این است که بسیاری از موارد ابتلای کودکان به کرونا به عنوان بیماری کاوازاکی ثبت شده است.
همچنین از فروردین شکل جدیدی از ابتلای کودکان به کرونا مشاهده شد که به عنوان التهاب بعد از عفونت شناخته میشود. در این نوع بیماری بدن کودک فاکتورهای التهابی دارد، در این حالت تست PCR کرونا کودک منفی است، اما تست پادتنهای او نشان میدهد که احتمالاً در هفتههای قبل به کرونا مبتلا شده و بهبود یافته است. در واقع در این حالتها کودک یک تا چهار هفته قبل دچار بیماری کرونا شده، ولی ارگانهای مختلف بدن کودک بر اثر پاسخ بدن به عفونت اولیه، درگیر شدهاند.
گاهی نیز پیش میآید که کودکان و نوجوانان با علائمی مثل اسهال، اختلال هوشیاری، اختلالات خونریزیدهنده و یا اختلال در ارگانهایی مانند کبد مراجعه کرده باشند و با بسیاری از بیماریهای دیگر اشتباه گرفته شوند. بسیاری از کودکان ممکن است با فشار خون پایین و حال عمومی بسیار بد مراجعه کنند و بعد از بررسی مشخص شود کودک در چهار هفته گذشته سابقه تماس با یک فرد کرونا مثبت را داشته و یا اینکه خود ردپایی از عفونت کرونا را داشته باشد.
به عنوان مثالی دیگر، میتوان به بیماری آبلهمرغان اشاره کرد. آبلهمرغان به طور معمول بیماری جدی برای کودکان شناخته نمیشود. اما اخیراً مواردی دیده شده است که علائم این بیماری بسیار شدیدتر بوده است و نتایج تست کرونا نشان داده است که دلیل آن همزمانی ابتلا به بیماری کرونا بوده است. این در حالی است که در بیشتر موارد چنین تستی گرفته نمیشود و بیماری همان آبلهمرغان تشخیص داده میشود.
برای جلوگیری از ابتلای کودکان به کرونا چه باید کرد؟
مراقبت از خود! قطعاً اولین کار محافظت از خود در برابر کرونا است. به عنوان والدین و اعضای خانواده یک کودک، میبایست مراقب باشیم تا خود به کووید-19 مبتلا نشویم. قدرت سرایت این ویروس بسیار بالا است و در صورتی که خودمان مبتلا شویم احتمال زیادی دارد که کرونا به بدن کودکان و نوجوانان خانواده هم وارد شود.
جلوگیری از حضور کودکان در مکانهای عمومی: گرچه نگاه داشتن کودکان در خانه بسیار سخت است و تبعات روحی نامناسبی نیز به دنبال دارد، اما بهتر است از حضور کودکان در اماکن عمومی نظیر پارکها و بوستانها و بازی با وسایل عمومی مثل سرسرهها و تابها جلوگیری شود.
در صورتی که لازم است کودک را برای گردش و تفریح به بیرون ببریم، در کوچه و خیابانهای خلوت قدم بزنید یا بدوید و یا سوار بر خودرو در شهر گشتزنی کنید.
شستشوی دستها: مالیدن دستهای آلوده به دهان، بینی و چشمها از جمله مهمترین راههای ابتلا به بیماری کرونا است. برای کودکان و حتی نوجوانان توقع دست نزدن بهصورت توقع بزرگی است. به جای این توقعها، بهتر است از آنها بخواهید هر از چندگاهی دستهایشان را با آب و مایع صابون بشویند و برای بچههای کوچکتر هم خودتان دستهایشان را شستشو دهید. البته این کار زمانی که در خانه خودتان هستید چندان ضرورتی ندارد.
حفظ فاصله کودک از دیگران: مراقب باشید که کودک شما فاصله خود با دیگران را حفظ کند و بزرگترها به بهانه ابراز محبت فاصله خود را با او کم نکنند.
استفاده از ماسک: اگر کودک شما به سنی رسیده که میتوانید او را توجیه کنید. بهتر است برایش ماسک تهیه کنید. البته مراقب باشید که مدتزمان بودن در مکان شلوغ طولانی نشود. استفاده طولانیمدت از ماسک حتی برای بزرگسالان هم مناسب نیست.
تداوم شیردهی به نوزادان: شیر مادر علاوه بر نقشی که در تقویت بدن نوزاد دارد در افزایش ایمنی هم مؤثر است. از این رو بهتر است شیردهی به نوزاد در دوران کرونا هم ادامه یابد. رعایت بهداشت فردی و شستشوی مداوم دستها پیش از شیر دادن نکته مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.
تغذیه مناسب برای تقویت سیستم ایمنی کودکان: گرچه توافق کاملی بین متخصصان تغذیه در مورد یک رژیم تقویتکننده سیستم ایمنی بدن کودکان وجود ندارد اما رژیم غذایی پر پروتئین با چربی و کربوهیدرات کم میتواند گزینه مناسبی برای دستیابی به این هدف باشد. این نوع وعده غذایی میتواند تأمینکننده اسیدهای آمینه، مینرالها و میکروالمانها به عنوان مواد ضروری برای بدن کودکان باشد.
تزریق بهموقع واکسن آنفلوانزا: جلوگیری از ابتلای کودکان به آنفلوانزا میتواند از تشخیص اشتباه بیماری آنها جلوگیری کند از این رو توصیه میشود از شهریور یا هر زمان که واکسن آنفلوانزا در اختیار کشور قرار گرفت نسبت به واکسیناسیون اقدام نمایید. این کار باعث میشود هم از تشخیص اشتباه کرونا جلوگیری شود و هم جلوی درگیری همزمان کودک به هر دو بیماری گرفته شود.
در چه زمانی کودکان را به مراکز درمانی ببریم؟
گروهی از محققان بریتانیا توصیه میکنند در موارد زیر بیماری کودکان را جدی گرفته و با مراکز درمانی تماس بگیرید. این مراقبت برای کودکانی که بیماری زمینهای دارند میبایست با دقت بیشتری انجام شود.
- رنگپریدگی کودک، لکهدار شدن پوست و یا سرد شدن شدید بدن
- وقفه تنفسی و تنفس سخت و نامنظم
- کبودی لبها
- تشنج کودک
- پریشانی و اضطراب بیشازحد، گریه بیوقفه
- گیجی و خوابآلودگی شدید (کاهش هوشیاری) و عدم واکنش به محرکها
- درد بیضه (بهویژه در پسران نوجوان)
- تورم رگها
پاسخ به سؤالات شما در خصوص کرونا کودکان
در این مقاله تلاش کردیم به بسیاری از سؤالات شما در مورد کودکان و کرونا پاسخ دهیم. اگر پس از مطالعه مطلب باز هم پاسخ سؤال خود را دریافت نکردهاید بههیچوجه نگران نباشید. کارشناسان و متخصصان کرومارکت منتظرند تا در بخش نظرات پاسخگوی شما باشند. سؤالات خود را در انتهای همین صفحه مطرح نمایید. ما همواره در خدمت شما هستیم. سلامتی و بهروزی شما آرزوی ما است.