نقش نیش زنبور در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا و حتی درمان آن، برای اولین بار در برنامه طبیب سیما مطرح شد. بحثی که در صورت تأیید میتواند دانش پزشکی را در حیطه کرونا متحول کند.
در این مطلب میخواهیم همه مطالبی که در خصوص پیشگیری و درمان کرونا با نیش زنبور مطرح است را برای شما خوانندگان عزیز کرومارکت تشریح کنیم.
با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
نیش زنبور داروی بیماری کرونا
بحث تأثیر نیش زنبور در بیماری کرونا، در روزهای اخیر و توسط دکتر عظیم اکبرزاده خیاوی در برنامه طبیب شبکه سه سیما مطرح شد. دکتر اکبرزاده در این برنامه با تأکید بر نقش دارویی بیماری کرونا گفت:
من حتی فرمول واکسن زهر زنبور عسل را برای ویروس کرونا آوردهام. از شمال کره زمین تا جنوب کشور بدانند واکسن هم نمیتواند برای از بین رفتن ویروس کرونا مؤثر باشد بلکه تنها نیش زنبور عسل این قابلیت را دارد. اگر حدود یک ماه زهر نیش زنبور را به کارشناسان ما بدهید میتوانند داروی مناسب این ویروس منحوس را کشف کنند. باید بدانید این دارو هیچ عارضهای هم ندارد و حتی میتواند راهحلی برای رفع بیماری حاد تنفسی باشد.
ویدیو این گفتگو را میتوانید در این بخش مشاهده نمایید.
اعلام این مسئله از سوی دکتر اکبرزاده باعث شد تا دوباره بحث درمانهای طبیعی برای بیماری کرونا مطرح شود و محققان و مسئولین مختلف کشور در این باره اظهار نظر نمایند.
نقش نیش زنبور در پیشگیری از بیماری کرونا
دکتر اکبرزاده به نقش درمانی نیش زنبور بسنده نکرد و در همین برنامه از تأثیر نیش زنبور در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا سخن گفت. از جمله نکات مورد اشاره ایشان این بود که در تمام بخشهای مورد جستجوی وی (مشکینشهر و اردبیل) هیچ زنبورداری مشاهده نشده است که به بیماری کووید-19 مبتلا شده باشد.
دکتر اکبرزاده خیاوی کیست؟
برای این که بحث بهتری در خصوص ادعای مورد اشاره در برنامه داشته باشیم، بهتر است ابتدا با سوابق تحقیقاتی دکتر عظیم اکبرزاده خیاوی آشنا شویم.
ایشان در یک برنامه تلویزیونی در سال 1393 اینچنین معرفی شدهاند:
دیپلم علوم طبیعی، لیسانس زیستشناسی، فوقلیسانس در شیمی و شیمی آلی و پیاچدی شیمی آلی از دانشگاه آنکارا و تخصص اصلی بیوشیمی بالینی، عضو شبکه نانو کشور و دبیر واژگان نانو فرهنگستان زبان.
وی بنا بر اعلام بانک نظام پزشکی در سال 1363 دکتری حرفهای بیوشیمی بالینی گرفته است. از ایشان تاکنون چندین کتاب و مقاله بهصورت تألیف و ترجمه منتشر شده است.
آیا بحث نیش زنبور در درمان و پیشگیری از کرونا صحت دارد؟
نقش نیش زنبور در درمان و پیشگیری بیماری کرونا اولین بحث پیشآمده در زمینه درمانهای تجربی و سنتی بیماری کرونا نیست. با توجه به درگیری بسیاری از مردم ایران و جهان با این ویروس خطرناک، بحثهای مطرحشده در این زمینه مورد توجه بسیاری از مردم است و از این رو هم تولیدکنندگان محصولات طبیعی و سنتی و هم رسانهها علاقهمندند تا بحثهای اینچنینی بهوفور مطرح شود. بحث تأثیر روغن بنفشه، ادرار شتر و موادی نظیر گلاب در پیشگیری و درمان کرونا از همین دست هستند. بحثهایی که هیچ یک مورد تأیید دانشمندان قرار نگرفت.
بحث تأثیر نیش زنبور هم یک بحث جدید در این زمینه است. تازگی این بحث باعث شده تا نتوان در تأیید یا رد آن سخن گفت. از این رو تلاش کردیم تا تحقیقات احتمالی در این زمینه را یافته و بررسی نماییم.
تنها پژوهش ثبتشده در زمینه نیش زنبور مربوط به یک تیم تحقیقاتی در چین است. این تیم چنانکه در نتایج پژوهش خود ارائه کردهاند شروع به بررسی زنبورداران چینی کردهاند. طبق ادعای این تیم چینی که با ادعاهای دکتر اکبرزاده نیز هماهنگ است، هیچ زنبورداری در آن منطقه به بیماری کووید-19 مبتلا نشده است. این در حالی است که از 5115 نفر بررسیشده، 723 نفر هم در ووهان (مبدأ و مرکز اصلی شیوع کرونا) زندگی میکردند. البته در همین پژوهش هم هیچ بحثی از اثرات درمانی زنبور مطرح نشده و مواردی که بیماران مورد نیش زنبور قرار گیرند و بهبود یابند گزارش نشده است.
با توجه به محدود بودن گزارشها در این زمینه میتوانیم به نظرات دیگر پژوهشگران بیماری کرونا در کشور استناد کنیم.
دکتر مینو محرز که نقش فعالی در پژوهش روی ویروس کرونا و درمان مبتلایان به کووید-19 داشته است معتقد است:
البته شاید این موضوع مقاله و مطالعات خود پرفسور اکبرزاده خیاوی متخصص بیوشیمی بالینی باشد که هنوز درباره آن به قطعیت با ستاد مقابله با کرونا در وزارت بهداشت صحبتی نشده است. پس لطفاً مردم به اشتباه سمت این اطلاعات نروند تا موارد این چنینی بررسی دقیق شود.
همچنین انستیتو پاستور ایران هم با توجه به این که دکتر اکبرزاده در برنامه طبیب بهعنوان عضو هیأت علمی این سازمان معرفی شده است، با انتشار اطلاعیهای از قطع همکاری با این پژوهشگر به دلیل بازنشستگی ایشان خبر داده و بیان کرده است که وی در حال حاضر رابطه همکاری خاصی با این مؤسسه ندارد. انستیتو پاستور همچنین از نبود سند علمی برای ادعای نقش زنبور در درمان و پیشگیری بیماری کرونا خبر داده است.
به استحضار می رساند نامبرده عضو هیات علمی بازنشسته این انستیتو بوده و ادعاهای صورت گرفته در این ارتباط، در انستیتو پاستورایران مورد بررسی و تایید قرار نگرفته است.
بررسی تاثیر درمانی هر دارو یا مداخله پزشکی بر کروناویروس و بیماری های مشابه باید پس از بررسی پروپوزال مربوطه در شورای پژوهشی مراکز تحقیقاتی و دریافت مجوز از کمیته های اخلاق پزشکی صورت بگیرد و تا زمانی که این مراحل انجام نشود و نتایج احتمالی درمانی مطالعات به تایید مراجع ذی صلاح در کشور نظیر سازمان غذا و دارو نرسیده و به پروتکل های درمانی کشور وارد نگردد، این روش های درمانی، ادعاهای اثبات نشده بوده، مورد تایید نمی باشد و توصیه نمی گردد.
دکتر شاهین آخوندزاده، قائممقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، از جمله افرادی بود که در این زمینه اظهار نظر کرد. به اعتقاد ایشان دکتر اکبرزاده باید مستندات پژوهش خود را ارائه کنند که تاکنون روی چند بیمار این آزمایش انجام شده است. دکتر آخوندزاده معتقد است که بیماری کرونا روی افراد مختلف اثرات بسیار متفاوتی دارد و در سطوح مختلفی بروز میکند. آنچه پژوهشگران به آن رسیدهاند این است که درمان بیماری در سطوح مختلف شدت بیماری ممکن است متفاوت باشد و از این رو دکتر اکبرزاده هم باید مشخص کند که دقیقاً روی چه نوع بیمارانی تحقیق کرده است. آنچه که مسلم است هیچ پژوهش اثباتشدهای در این زمینه ارائه نشده است.
گفتنی است بر طبق آییننامههای مصوب، بررسی تأثیر درمانی هر دارو بر کرونا ویروس باید پس از بررسی پروپوزال مربوطه در شورای پژوهشی مراکز تحقیقاتی و دریافت مجوز از کمیتههای اخلاق پزشکی صورت بگیرد.
سخن آخر
به نظر میرسد با توجه به بررسیهای انجامشده، فعلاً نمیتوان روی این ادعا حسابی باز کرد. بررسی این ادعا نیاز به پژوهشهای بسیار در شرایط کنترلشده و بر روی بیماران مختلف دارد تا بتوان آن را تأیید یا رد کرد. درواقع همچنان تنها راه اثباتشده برای پیشگیری از ابتلا به بیماری استفاده از ماسک کرونا است.
به هرحال این که زنبورداران به این بیماری مبتلا نشده باشند (که البته نیاز به بررسی دقیق دارد)، نمیتواند قطعاً به معنای واکسینه بودن زنبور عسل باشد. بهطور مثال زندگی زنبورداران تا حد زیادی ایزوله از شهر و شلوغیهای جمعیتی است که همین موضوع میتواند روی مبتلا نشدن آنها به کرونا مؤثر باشد.
در صورتی که همچنان سؤالی در زمینه تأثیر نیش زنبور در درمان و پیشگیری بیماری کرونا دارید میتوانید از بخش نظرات همین مطلب استفاده کنید تا کارشناسان ما در اولین فرصت ممکن به آن پاسخ گویند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.