تب یکی از مهمترین نشانههای بیماری کرونا است.
در اوایل انتشار ویروس کرونا، بیشتر مبتلایان تب را تجربه میکردند و هنوز هم این عارضه در بین بسیاری از مبتلایان شایع است. مزیت بزرگ تب این است که به راحتی قابل سنجش است و حتی بدون لمس بدن هم میتوان دمای بدن را اندازهگیری کرد.
از این رو شناسایی بیماری کرونا از روی این نشانه سادهتر از دیگر نشانهها است.
اما تب کرونا چند درجه است؟ و برای تب کرونا چه باید کرد؟ با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در این زمینه خدمتتان ارائه کنیم.
کرونا چیست؟
کرونا نام خانوادهای از ویروسها است که در بدن انسان و حیوانات ایجاد بیماری میکند. بسیاری از سرماخوردگیهای متداول هم در اثر ابتلا به همین خانواده ویروس است.
کرونا ویروس جدید که بیماری کووید-19 را ایجاد میکند، ویروس جدیدی از این خانواده است که برای اولین بار در ووهان چین شناسایی شد و باعث شیوع گسترده بیماری در سراسر جهان شد.
تب چیست؟
تب به معنای افزایش دمای بدن به درجهای بیش از حد طبیعی است. پس ببینیم درجه طبیعی بدن چیست؟
درجه طبیعی دمای بدن انسان حدود 37 درجه سانتیگراد است. دمای بدن زمانی که در بازه 36.7 تا 37.2 باشد دمای طبیعی محسوب میشود. افزایش دما به بیش از 37.2 را تب مینامند. هر چه این دما بیشتر باشد تب شدیدتر است!
در ادامه دستهبندی تب را بر حسب شدت آن توضیح خواهیم داد.
تب خفیف
به افزایش دمای تا 37.9 درجه سانتیگراد تب خفیف میگویند. یعنی در صورتی که دمای دهانی بین 37.5 تا 37.9 باشد، فرد دچار تب خفیف است. تب خفیف معمولاً جای نگرانی ندارد و با چند روز استراحت خودبهخود برطرف میشود.
تب شدید
در صورتی که دمای بدن بیمار از 37.9 فراتر رود، تب فرد شدید شده است. تب شدید به دمای بین 37.9 تا 39.9 گفته میشود که لازم است حتماً وضعیت بیمار پیگیری شود.
تب خطرناک
در صورتی که دمای بدن انسان به 40 درجه سانتیگراد برسد یا از آن هم فراتر رود، وضعیت بیمار خطرناک ارزیابی میشود. در دمای بدن فعالیت طبیعی بدن انسان مختل میشود، چرا که آنزیمها و پروتئینها نمیتوانند در این دما فعالیت داشته باشند. در این گونه موارد ضمن تلاش برای رساندن بیمار به پزشک باید تلاش کرد دمای بدن وی نیز با کارهایی نظیر پاشویه پایین آورده شود.
در صورتی که دمای بدن بیمار به 44 درجه برسد، احتمال مرگ زیاد است و باید سریعاً دما را کاهش داد.
تب در کودکان
دماهایی که برای تب بیان شد، بیشتر برای ارزیابی دمای بدن بزرگسالان مناسب است، در صورتی که میخواهید دمای بدن کودکان را بررسی کنید، توجه داشته باشید که دماهای بالاتر از اعداد زیر برای کودکان خطرناک است:
– تب 38 درجه و بالاتر در کودکان زیر 3 ماه
– تب 38.2 درجه و بالاتر در کودکان 3 تا 6 ماه
– تب 38.8 درجه و بالاتر در کودکان بالای 6 ماه
چرا تب میکنیم؟
انسانها دارای یک سیستم تنظیم خودکار دمای بدن هستند که در هیپوتالاموس مغز قرار دارد و در واقع تنظیمکننده مرکزی درجه حرارت بدن است. بدن ما با مجموعهای از رفتارهای ارادی (مانند باز کردن پنجره) و غیرارادی (عرق کردن، لرزیدن و …) تلاش میکند تا درجه حرارت بدن را در حدود 37 درجه نگاه دارد. از این رو، دمای بین 36.7 تا 37.2 را دمای طبیعی میدانیم.
اما گاهی سیستم مرکزی تصمیم میگیرد تا دمای بدن را بالا ببرد. این افزایش دما میتواند دلایل متعددی داشته باشد اما متداولترین علت تب عفونت اعضای بدن است.
بسیاری از دانشمندان معتقدند تب برای حفظ سلامتی بدن مفید است. تأثیر مثبت تب میتواند از دو جنبه باشد.
اول اینکه بهطورمعمول ویروسها و برخی از میکروارگانیسمهای بیماریزای دیگر در دمای بالاتر از 37 درجه سانتیگراد از نظر زندگی و تکثیر با مشکل مواجه میشوند و افزایش دمای بدن شرایط زندگی آنها را نامناسب میکند.
دوم اینکه سلولهای T (یا لنفوسیتهای T) که نقش مهمی در ایمنی بدن دارند، در دمای بالاتر فعالتر میشوند و این دمای بالا به عملکرد آنها کمک میکند.
ازجمله دلایل تب میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
1- عفونت بدن (بهویژه عفونت دستگاه تنفسی): رایجترین علت تب، بروز عفونت در بدن است. تب در اثر کرونا نیز در همین بخش دستهبندی میشود. ازجمله دیگر عوامل شایع تب در این دسته میتوان موارد زیر را نام برد:
- آنفولانزا
- سرماخوردگی
- بیماریهای دستگاه گوارش
- بیماریهای شایع دوران کودکی مانند: آبلهمرغان، سرخک، سرخجه، سرفه و تب روماتیسمی
2- تزریق واکسن: بعد از تزریق واکسن، ممکن است فرد دچار تب خفیفی شود. بزرگسالان نباید از داروهای مانند استامینوفن برای از بین بردن این تب استفاده کنند، چرا که این داروها معمولاً روی عملکرد صحیح واکسن اثر میگذارند.
تب کرونا چند درجه است؟
همانطور که گفته شد به دمای بالای 37.3 را تب در نظر میگیریم که میتواند نشانهای از بیماری ویروس کرونا باشد. اما اگر بخواهیم دقیقتر باشیم تب کرونا، تبی است بالای 38 درجه که دستکم 3 روز طول بکشد.
آیا همه مبتلایان به کرونا تب دارند؟
خیر، همه مبتلایان به کرونا دچار تب نمیشوند. اصولاً بسیاری از کسانی که دچار کرونا میشوند هیچ علامتی ندارند اما حتی بین کسانی که علامتدار هستند هم همه دچار تب نمیشوند. از دیگر علائم مهم کرونا میتوانیم به سرفههای مکرر، سردرد و اسهال اشاره کرد. اصولاً علائم بیماری کرونا باید در کنار هم بررسی شوند تا بتوان در مورد داشتن یا نداشتن بیماری اظهارنظر کرد. چه اینکه در بسیاری موارد تست کرونا هم الزامی است.
اما دلیل اینکه در بسیاری از آزمونها و مجتمعهای تجاری و اداری از تبسنجی بهعنوانبهعنوان نشانه کرونا استفاده میشود، سهولت اندازهگیری دمای بدن است. سنجش دیگر علائم کرونا به این سادگی نیست.
سنجش حرارت بدن در شناسایی افراد دارای تب (یعنی داشتن دمای بالاتر از دمای طبیعی بدن) به دلیل ابتلا به عفونت ویروس جدید کرونا مؤثر است.
همچنین توجه داشته باشید که علائم بیماری کرونا، ازجمله تب، بین 2 تا 14 روز بعد از ورود ویروس به بدن دیده میشوند. ازاینرو نداشتن علامت همیشه به معنای بیمار نبودن نیست، بلکه گاهی هنوز علائم بیماری بروز نکرده است.
چطور درجه حرارت بدن (تب) را اندازه بگیریم؟
الف) استفاده از دماسنج: بهترین روش و تنها روش استاندارد اندازهگیری درجه حرارت بدن، استفاده از دماسنج (تبسنج) است. دماسنجها البته انواع مختلفی دارند که از آن جمله میتوان به دماسنجهای جیوهای یا دیجیتال اشاره کرد. کار با دماسنجهای دیجیتالی بسیار سادهتر است. دماسنجها همچنین بهروشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. دهانی، زیربغلی و مقعدی ازجمله این روشها هستند. به خاطر داشته باشید دمای قسمتهای مختلف بدن ممکن است در حالت طبیعی با هم تفاوت اندکی داشته باشند. بهعنوانبهعنوان مثال، دمای پوست همیشه از دمای حفره دهانی حدود نیم درجه سانتیگراد پایینتر است.
دماسنجهای جدید البته روشهای دیگری هم دارند. سنجش دما از طریق دمای درون گوش (دماسنج صماخی) و سنجش با دمای شریان گیجگاهی دو نمونه از این روشها است. خوبی این روش آخر این است که دماسنج بدون تماس با بدن و تنها از طریق نزدیک شدن به پیشانی، دمای بدن را محاسبه میکند. از این رو، مشکلی بابت انتشار ویروس کرونا ایجاد نمیشود.
مطالعه راهنمای استفاده از دماسنج خریداریشده، کمک زیادی به استفاده صحیح از آن میکند.
ب) مقایسه با دمای بدن فرد دیگر: دقت این روش به هیچ وجه قابل مقایسه با استفاده از دماسنج نیست اما برای زمانهایی که به دماسنج دسترسی نداریم یا بهعنوان یک آزمون اولیه میتواند مورد استفاده قرار گیرد. برای این کار فرد دوم میتواند با گذاشتن پشت دست روی پیشانیتان تبدار بودنتان را بسنجد. در واقع در این روش دمای شما با دمای فرد دیگر مقایسه میشود.
در صورت داشتن تب چه باید کرد؟
پاسخ به این سؤال بستگی به دو عامل مهم دارد: شدت تب و مدت تب.
شدت تب: در صورتی که تب فرد خفیف باشد معمولاً استراحت، خنک کردن بدن (با باز کردن پنجره) و گذشت زمان میتواند آن را از بین ببرد. اما اگر درجه تب بالا باشد باید به تناسب درجه تب به فکر اقدامات درمانی بود. مثلاً تب 38 درجه را شاید بشود با خوردن داروهای تببر مانند استامینوفن یا ایبوپروفن از بین برد اما برای دماهای بالاتر بهتر است به پزشک مراجعه کنیم. یادمان باشد تب بهخودیخود بیماری نیست اما از یکسو تب بالا میتواند به بدن فرد آسیب بزند (گاهی آسیبهای جبرانناپذیر) و از سوی دیگر تب بالا معمولاً نشانهای از یک بیماری خطرناک است که اگر پزشک شما را معاینه کند، احتمالاً به این بیماری پی خواهد برد.
مدت تب: درصورتیکه تب زودگذر باشد میتوان از کنار آن گذشت اما اگر تب فرد چندین روز ادامه داشت بهتر است حتماً به مراکز درمانی مراجعه کند. بهعنوانمثال، تب کرونا معمولاً بیشتر از 3 روز طول میکشد.
درمان تب
اگر دچار کرونای خفیف شدهاید و عوارضی مانند سرفههای مکرر و تنگی نفس ندارید و البته دچار اسهال و استفراغ هم نیستید میتوانید به فکر درمان خانگی برای کرونای خود باشید. در این موارد میتوانید از شیوههای زیر برای رفع تب خود استفاده کنید.
- نوشیدن مایعات فراوان: تا میتوانید آب و آبمیوههای طبیعی بنوشید. مصرف نوشیدنیهایی نظیر چای هم میتواند مفید باشد. یکی از مزایای نوشیدن فراوان، خروج سریعتر عوامل بیماریزا از بدن است.
- استراحت: زیاد استراحت کنید و اگر خوابتان هم ببرد که چه بهتر. استراحت به بدن کمک میکند تا توان خود را صرف مبارزه با ویروسهای کرونا کند.
- داروی تببر: استامینوفن دارویی مناسب برای درمان خانگی است که تقریباً هیچ عوارضی ندارد. اگر استفاده از استامینوفن مؤثر نبود میتوانید سراغ ایبوپروفن هم بروید، هر چند برخی با درمان تب کرونا با ایبوپروفن موافق نیستند.
- دمای مطبوع محیط: دمای اتاق را معتدل نگهدارید و تلاش کنید نه خیلی گرم باشد و نه خیلی سرد. اگر هوای بیرون متعادل است، بهترین کار باز نگه داشتن پنجرهها است.
- لباس خنک: لباس سبک بپوشید و البته ملحفهتان هم سبک و راحت باشد.
- دستمال نمدار: دستمال مرطوب روی پیشانی بگذارید و در صورت لزوم پاشویه کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که گفته شد برای برخی علائم کرونا درمان خانگی مناسب نیست و باید به مراکز درمانی مراجعه کنید .ازجمله این موارد میتوان به سرفههای مکرر و تنگی نفس است. اگر چنین عوارضی دارید که باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
اما اگر چنین عوارضی ندارید، درصورتیکه تب شما شرایط زیر را داشته باشد هم بهتر است مشکل خود را با پزشک در میان بگذارید.
- تب بسیار بالا: برای تب 40 درجه و بالاتر، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
- تب طولانیمدت: اگر بعد از سه چهار روز هنوز تب دارید و حالتان بدتر هم شده است پیشنهاد میکنیم ویزیت پزشک شوید.
- همراه شدن تب با لرز: اگر بهطور غیرقابلکنترل، لرز میکنید، یا دندانهای شما به هم بخورد، و طی یک ساعت یا بیشتر متوقف نشود، مراجعه به پزشک گزینه مناسبی خواهد بود.
- سردرد شدید: اگر تب شما با سردردهای شدید همراه شده، بهتر است از مشاوره پزشک استفاده کنید.
تفاوت تب کرونا با تب سرماخوردگی و آنفلوانزا
بیماریهای سرماخوردگی، آنفلوانزا و کرونا علائمی بسیار شبیه یکدیگر دارند و از این رو، تفاوت آنها برای بسیاری از مخاطبان سایت جای سؤال دارد. در این بخش میخواهیم بهطور خلاصه به تفاوت علائم این سه بیماری بپردازیم.
در سرماخوردگی معمولاً علائم بیماری سبک هستند و بسیار آهسته ایجاد میشوند، در بیشتر مواقع هم آبریزش بینی و عطسه دو عارضه مهم این بیماری هستند. در سرماخوردگی تب بهندرت به 38 درجه و بالاتر میرسد و گاهی اصلاً رخ نمیدهد.
در آنفلوانزا تب ناگهانی بوده و ممکن است به 40 درجه نیز برسد . بدندرد هم یکی از علائم مهم آنفلوانزا است.
در کرونا معمولاً بیماران تبی بین 38 تا 39 درجه دارند.
البته همانطور که گفته شد تنها از روی یک علامت نمیتوان در مورد نوع بیماری قضاوت کرد. بهعنوانمثال، اگر تب در کنار آبریزش و گرفتگی بینی و عطسههای مکرر باشد، معمولاً بیماری سرماخوردگی است. اگر تب به همراه خلط سبزرنگ در گلو باشد احتمال سینهپهلو بیشتر است و اگر تب همراه را بدندرد و کوفتگی باشد آنفلوانزا اولین گزینه خواهد بود.
در بیماری کرونا مدتزمان تب هم معمولاً متفاوت است و حدود سه روز به طول میانجامد و در نُرم متوسط تا شدید آن ممکن است به چهار تا پنج روز نیز برسد درحالیکه در سایر بیماریهای مذکور، تب بین 24 تا 48 ساعت قطع خواهد شد. درصورتیکه تب شما بیشتر از 7 روز طول بکشد حتماً باید به پزشک مراجعه کرد.
پاسخ به سؤالات شما
در این مقاله تلاش کردیم همه نکات مهمی که برای شناخت تب کرونا و درجه حرارت نشانگر بیماری کرونا وجود دارد را برایتان تشریح کنیم.
درصورتیکه هنوز هم سؤالی در این زمینه در ذهن دارید، بخش نظرات همین مطلب میتواند محل خوبی برای مطرح کردن پرسش شما باشد. مشاوران متخصص و زبده کرومارکت در اولین فرصت ممکن به سؤالات شما پاسخ خواهند داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.