توضیحات
تب سنج جیوهای پزشکی، یک ستون مدرج شیشهای است که فلز جیوه در آن قرار دارد. جیوه به تغییرات دمای محیط واکنش نشان میدهد و حجم آن با توجه به دما تغییر میکند. همین انقباض و انبساط باعث میشود تا ارتفاع ستون جیوه کم و زیاد شود و با توجه به مدرج بودن شیشه دماسنج بتوانیم درجه حرارت بدن را تشخیص دهیم.
تفاوت دماسنج جیوه ای پزشکی با دماسنج معمولی
گرچه تب سنج پزشکی و دماسنج های جیوه ای از یک روش برای سنجش دما استفاده میکنند، اما تفاوتهایی هم با یکدیگر دارند. تب سنج جیوهای شیشه باریکتری دارد و در نزدیکی مخرن آن یک خمیدگی است؛ اما دماسنج معمولی شیشه ضخیمتری دارد و این خمیدگی را هم ندارد.
مهمترین تفاوتهای این دو نوع دماسنج به شرح زیر است:
دقت بالاتر تب سنج جیوه ای پزشکی
دقت دماسنجهای معمولی حدود یک درجه است و این یک درجه تفاوت چندانی در کاربردهای عمومی ایجاد نمیکند. اما یک درجه در علم پزشکی عدد بسیار بزرگی است و به همین دلیل دقت دماسنج جیوهای پزشکی حدود یک دهم درجه است. به عبارت دیگر تب سنج پزشکی ده برابر از دماسنج معمولی دقیقتر است.
ساخت تب سنج از شیشه ذرهبینی
با توجه به حساسیت علم پزشکی به درجه حرارت بدن، لازم است تا امکان مشاهده دقیقتر نتایج فراهم شود. از این رو تب سنج جیوهای از شیشه ذرهبینی ساخته میشود تا در هنگام خواندن نتایج، عدد مورد نظر به صورت درشت نمایش داده شود.
محدوده نمایش دما
تب سنج پزشکی با توجه به کاربرد خاصی که دارد، برای محدوده دمایی 35 تا 42 درجه سانتیگراد درجهبندی شده است. اما دماسنج معمولی بازه دمایی بزرگتری دارد و گاه درجهبندی آن از منفی 10 تا 60 درجه سانتیگراد است.
تفاوت تب سنج جیوه ای با تب سنج دیجیتال
امروزه بسیاری از خانواده و پزشکان از تب سنج دیجیتال استفاده میکنند. با این حال تب سنج جیوه ای هم هنوز پرکاربرد است و فروش خوبی در بازار دماسنج دارد.
از مهمترین مزیتهای تب سنج جیوهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دقت دماسنج جیوه ای
گرچه تب سنج های دیجیتال دقت بالایی دارند، اما دقت تب سنج جیوهای پزشکی هم یک دهم درجه است که دقت بسیار مناسبی است و کاملاً با کاربردهای سلامتی و پزشکی هماهنگ است.
قیمت پایین تب سنج جیوه ای
در حال حاضر مهمترین مزیت تب سنج جیوهای قیمت آن است. قیمت این ابزار بسیار پایین است و به سادگی میتوان آن را خرید و در خانه یا محل کار نگهداری کرد.
طول عمر بالا
تب سنج های دیجیتال گرچه طول عمر خوبی دارند، اما تب سنج جیوهای هم دوام بالایی دارد و در صورتی که نشکند، تقریباً تا همیشه کار میکند.
روش کار با تب سنج جیوهای
گرچه اندازهگیری با تب سنج جیوهای با استفاده از زیربغل هم ممکن است، اما دقیقترین روش برای استفاده از این ابزار، قرار دادن در زیر زبان است.
برای این کار ابتدا تب سنج را تکان دهید تا جیوه روی کمتر از 37 قرار بگیرد. سپس از بیمار بخواهید تا دهان خود را باز کند. دماسنج را زیر زبان بیمار قرار دهید به صورتی که در کنار پرده متصل کننده زبان به کف دهان قرار بگیرد (در صورت لزوم باید قبل از قرار دادن تب سنج در دهان، آن را ضدعفونی کنید). در ادامه از بیمار بخواهید دهان خود را به آرامی ببندد.
حدود سه دقیقه صبر کنید تا دمای تب سنج ثابت شود. سپس آن را از دهان بیمار خارج کنید و درجه تب را بخوانید.
در هنگام خواندن درجه تب سنج جیوهای پزشکی، آن را طوری بگیرید که بتوانید از خاصیت ذرهبینی شیشه استفاده کنید و اعداد درشت شده را راحت تر بخوانید.
در کنار همه مزایایی که تب سنج جیوهای دارد، بزرگترین مشکل آن، احتمال شکستن و خارج شدن جیوه از ابزار است. جیوه موجود در تب سنج پزشکی بسیار اندک است، اما با توجه به این که جیوه فلزی سمی است، در صورت شکستن شیشه تب سنج و خروج جیوه باید مسئله را جدی گرفت.
اگر تب سنج درون دهان شکست، سریع جیوه ها را از دهان خارج کنید و دهان را با آب بشویید و به مراکز درمانی مراجعه کنید.
اگر تب سنج در محیط بیرون از بدن انسان شکست، به هیچ وجه دنبال جمع آوری جیوه نباشید (به ویژه از دست زدن به جیوه شدیدا پرهیز کنید). جیوه خود به خود بخار میشود؛ از این رو تنها کافی است چند دقیقه ای پنجره را باز کنید و از محیط خارج شوید تا جیوه بخار شود. اما اگر نمیتوانید محیط را به سرعت ترک کنید، حتما چیزی جلوی دهان خود بگیرید و تا میتوانید از نفس عمیق بپرهیزید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.